Πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία ο φούρνος μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει μπει τις τελευταίες δεκαετίες για τα καλά στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους πολέμιους!

Οι μεν υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής και πρακτικός, και οι δε επικαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων είναι η ταχύτητα, καθώς ξεπαγώνει, ζεσταίνει και ψήνει φαγητά σε χρόνο-ρεκόρ. Παράλληλα, διατηρεί τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Σε σχέση με τον βρασμό μάλιστα, θεωρείται ότι τα μικροκύματα κρατούν περισσότερες από τις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις επιπτώσεις του στον οργανισμό μας;

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία.

Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να επισκευάσετε την πόρτα.

Ακόμα, πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι καρκινογόνα. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Αυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Τα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους φυσικούς, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δε θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο, ωστόσο, και αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε τους λίγο πιο χρονοβόρους τρόπους για να ζεστάνετε το φαγητό σας, μιας και, αρκετές φορές, τα επιστημονικά δεδομένα ξεγελούν…