Άνεμοι και θύελλες στην Υγεία με πολλά συν και πλην στην ασφάλιση

Η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία, που  αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, είναι από τα πρώτα μέτρα που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο 3.
Σε δεύτερη φάση οι Ελληνική κυβέρνηση σε  συμφωνία με τους Θεσμούς, θα πρέπει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις την πώληση φαρμάκων χωρίς συνταγή και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων που προκαλεί ήδη αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει αντίθετοι τόσο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση,  αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων. Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, προς τον Πρωθυπουργό τονίζει ότι το φάρμακο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Μάλιστα αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κλάδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Προβλήματα θα προκύψουν ακόμη,από τα κόστη των διαγνωστικών εξετάσεων, στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα.
Είναι φανερό ότι τα μέτρα θα επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην υγεία των ασφαλισμένων, οι οποίοι και θα αναζητήσουν «αποκούμπι» στην ιδιωτική ασφάλιση. Το Nextdeal.gr  θα αναλύσει σε επόμενα άρθρα του, τα πολλά συν και πλην στην υγεία των ασφαλισμένων.