Κουρουμπλής: Ελβετία του νότου το φάρμακο στην Ελλάδα

Για κατάρτιση αναπτυξιακού ΕΣΠΑ υγείας, κάλυψη των αναγκών εντατικής από τον ιδιωτικό τομέα και προσλήψεις 4.500 ατόμων στην υγεία, μίλησε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής σε ραδιοφωνική συνέντευξη

Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκων, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα για λύση στο πρόβλημα έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο όραμα για ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας. Κάλεσα όλους τους επιστημονικούς και λοιπούς φορείς του χώρου της Υγείας, φαρμακοβιομηχανίες, ώστε να γίνει ένα ΕΣΠΑ αναπτυξιακό στον χώρο της Υγείας. Η Υγεία είναι προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα, αναπτυξιακό… Να αξιοποιήσουμε να συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες, εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και τεχνογνωσία από τις εταιρείες, μπορεί λοιπόν και με την στήριξη του κράτους, να επιφέρουν ένα πλαίσιο που οι έρευνες κατέδειξαν και κατέγραψαν ότι μπορεί… Εγώ το πάω λίγο πιο πέρα, για να μην αποκλείσω κανέναν. Παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Για εμένα είναι όραμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκου».

Σχετικά με τα οικονομικά της υγείας από τη φαρμακευτική δαπάνη ως την πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, δήλωσε:

«Αποτρέψαμε την περικοπή των 2 δις της φαρμακευτικής δαπάνης, διεκδικούμε την αύξηση του ορίου πληρωμών στα Νοσοκομεία από 1.388.000 τουλάχιστον στο 1.800.000, διεκδικούμε την ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων, διότι παραλάβαμε τα Νοσοκομεία με 1 δις ευρώ χρέη προς τρίτους και τον ΕΟΠΥΥ με άλλα τόσα, αυτά μας παρέδωσαν αυτοί οι καλοί άνθρωποι που σήμερα κλαυθμυρίζουν τα κύμβαλα τα αλαλάζοντα ότι αγωνίζονται για την Υγεία. Αν δει κανείς τι έχουμε παραλάβει θα πρέπει να κλαίει συνεχώς, ένα δράμα.
Προσπαθούμε λοιπόν αυτό τον χώρο να τον ανασυγκροτήσουμε και θα τον ανασυγκροτήσουμε. Θα στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας δεν υπάρχει σύστημα υγείας.
Διεκδικούμε την φαρμακευτική δαπάνη να είναι σε πλαίσια που πραγματικά το φάρμακο να είναι προσβάσιμο στους πολίτες. Και αποδείξαμε σε αυτή την κρίση, με τις τράπεζες κλειστές, όπου όλοι θεωρούσαν ότι θα υπάρξει πελώριο πρόβλημα στην ροή του φαρμάκου και στην έλλειψή του, συντονίζοντας με πολύ αποφασιστικό τρόπο.
Δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο να υπάρξει έλλειψη φαρμάκου, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά ακόμα και σε φαρμακοβιομηχανίες, με τον πιο αυστηρό τρόπο, διαμηνύοντας τους ότι το κράτος όταν έχει βούληση έχει μεγαλύτερη δύναμη από εκείνους που μπορεί να έχουν πολλά λεφτά».

Αναφερόμενος στην έλλειψη κλινών εντατικής, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε διαπραγμάτευση του υπουργείου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για το θέμα, λέγοντας πως:

«Γίνεται μία προσπάθεια να βρούμε έναν αριθμό κρεβατιών Μ.Ε.Θ., με το ίδιο κόστος των δημόσιων κρεβατιών, έχουμε τέτοιες δυνατότητες στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θα κάνουμε με τον ιδιωτικό τομέα και έτσι να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κρεβατιών στις Μ.Ε.Θ».

Στην συνέντευξη, ο υπουργός δήλωσε πως κατάφερε να ισχύσουν οι 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι «Κάποιοι πανηγύριζαν πριν από λίγες ημέρες ότι οι προσλήψεις δεν θα ισχύσουν. Η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν τέτοια, που με τον πιο αποφασιστικό τρόπο αποτρέψαμε μία περικοπή έστω και μίας πρόσληψης».