Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να προτείνετε το καλοκαίρι;

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα. Οι φαρμακοποιοί πολύ συχνά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα των πελατών τους όπως: «τι πρέπει να τρώω» ή «τι συμπληρώματα μπορώ να πάρω, ειδικά τις ημέρες που έχει πολύ ζέστη». Έτσι, εκτός από τις γνωστές διατροφικές συμβουλές του τύπου «να τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα», «να πίνετε άφθονο νερό» ή «μην τρώτε τηγανιτά ή άλλες βαριές τροφές όταν έχει ζέστη», υπάρχουν κι αρκετές συμβουλές που μπορείτε να δώσετε σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που ενδείκνυνται για τους καλοκαιρινούς μήνες και τα οποία μπορούν να θωρακίσουν την υγεία των πελατών σας.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μερικές βιταμίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να περάσουμε το καλοκαίρι ευκολότερα και πιο ανώδυνα. Επίσης, αρκετά αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να διορθώσει τις όποιες βλάβες έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να προτείνετε το καλοκαίρι:

Βιταμίνη C

Από τη δεκαετία του 1930, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί πιο φυσιολογικά στο θερμικό στρες. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως εξανθήματα θερμότητας και θερμική εξάντληση, ενώ, παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία εξανθημάτων που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει, επίσης, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα για να προσαρμοστεί σε ένα νέο πιο ζεστό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατη προκαταρκτική έρευνα, η βιταμίνη C μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη όχι μόνο ως φυσικό αντιισταμινικό , αλλά κι ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με την κουερσετίνη (υπάρχει στο κόκκινο κρασί, το τσάι, το ελαιόλαδο, τα μούρα και άλλα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά), πάντα, βέβαια, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από τυχόν κυτταρικές βλάβες, ενθαρρύνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπτυξη νέων ιστών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά οφέλη μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, περιλαμβανομένης της φωτογήρανσης. Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου (UV) στο δέρμα, και όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικά οφέλη που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την επιβλαβή UV ακτινοβολία, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, τόσο πριν την έκθεση στον ήλιο, πριν το αντηλιακό, όσο και μετά την ηλιοθεραπεία.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στη μείωση της σοβαρότητας των εποχικών αλλεργιών (συγκεκριμένα ρινικά συμπτώματα) και το άσθμα, συμπληρωματικά με τη θεραπευτική αγωγή. Η βιταμίνη Ε φαίνεται να ηρεμεί τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται σε μια αλλεργική αντίδραση.

Βιταμίνη D

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στην επιδερμίδα. Αυξάνει το πάχος της με αποτέλεσμα λιγότερες ρυτίδες- γι αυτό άλλωστε αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά πολλών σκευασμάτων για την επιδερμίδα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πόσο εκτίθεται κάποιος στον ήλιο και το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί κίνδυνο ανάπτυξης ανεπάρκειας βιταμίνης D. Από την άλλη, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους, από τα πιο συνηθισμένα εγκαύματα έως τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές κατά τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι η έντονη αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D3 και η συμβολή της στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του δέρματος. Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι όταν οι γυναίκες λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

Βιταμίνη Α

Και η βιταμίνη Α μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, με μια πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α (κι όχι απλά τροφών που την περιέχουν) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 60%.

Η βιταμίνη Α βοηθά στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης από τον ήλιο επιδερμίδας και μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών, της υπέρχρωσης ή άλλων σημαδιών φωτογήρανσης. Εάν γνωρίζετε προϊόντα αντιγήρανσης που περιέχουν ρετινόλη, ίσως ήδη γνωρίζετε και τα οφέλη της βιταμίνης Α στην επιδερμίδα.

Αντιοξειδωτικά

Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι και τα Ωμέγα-3 λιπαρά, το σελήνιο και το alphalipoicacid όταν χρησιμοποιηθεί τοπικά σε κρέμα, το πράσινο τσάι που διατίθεται και σε κάψουλες ή βάμμα, ενώ οι συνδυασμοί περισσοτέρων αντιοξειδωτικών σε ένα σκεύασμα μπορεί να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.