Λ.Δ. Κονγκό: Εκστρατεία για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Μια σοκαριστική εκστρατεία ενημέρωσης και προειδοποίησης των εργαζομένων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Monusco) εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ξεκίνησε τη Δευτέρα η αποστολή του ΟΗΕ, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής μιας άλλης Αποστολής του Οργανισμού, καθώς κυανόκρανοι που είχε υπό τις διαταγές του κατηγορήθηκαν για βιασμούς μικρών κοριτσιών.

Η εκστρατεία αυτή – στα γαλλικά και τα αγγλικά – γίνεται μέσω του ιστοτόπου της Monusco, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και μέσω της σελίδας του ραδιοφωνικού σταθμού Okapi στο Facebook.

Η πρωτοβουλία του Οργανισμού έχει ως στόχο να υπενθυμίσει σε όλους ότι υπάρχει “μηδενική ανοχή” για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του ΟΗΕ που εμπλέκεται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ο ΟΗΕ δημοσιεύει πολλές φωτογραφίες που προκαλούν σοκ. Σε μια από αυτές ένα κορίτσι κλαίει κρύβοντας το πρόσωπο με τα χέρια του. Κάθεται σε ένα κρεβάτι και δίπλα της είναι απλωμένη η στολή ενός κυανόκρανου.

“Θα μπορούσε να είναι κόρη σου. Μην έχετε σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά!” γράφει στη λεζάντα.

Μια άλλη φωτογραφία εικονίζει έναν κυανόκρανο, με γυρισμένη τη γυμνή πλάτη του στον φακό, πίσω από κάγκελα. “Οι σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους είναι έγκλημα”, γράφει η λεζάντα, με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο.

Μια πηγή της Monusco που ρωτήθηκε για το θέμα, είπε ότι η εκστρατεία αυτή είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και δεν σχετίζεται με την υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του στρατηγού Μπαμπακάρ Γκαγέ, του επικεφαλής της Αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca). Ο Σενεγαλέζος στρατηγός υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής και της Monusco.

Οι άνδρες της Monusco κατηγορούνται συχνά για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Τον Φεβρουάριο του 2005 ο ΟΗΕ απαγόρευσε στους κυανόκρανους να έχουν σχέσεις με Κογκολέζους αφού αποκαλύφθηκε η σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών ηλικίας μόλις 13 ετών.