Κουρεύονται αποζημιώσεις στο Νοσοκομείο Βόλου

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου αναμένεται να επιφέρει η περικοπή κατά 50% των αποζημιώσεων που νόμιμα δικαιούνται εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να απασχοληθούν Σαββατοκύριακα, αργίες ή να εκτελέσουν βραδινές βάρδιες.

Στο Νοσοκομείο Βόλου πρόσφατα, έγινε μερική καταβολή οφειλομένων του 2015, ενώ περίπου 100.000 από εξαιρέσιμα του 2014 παραμένουν «παγωμένα» και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους από τη στιγμή που άρχισε η καταβολή εξαιρέσιμων του τρέχοντος έτους.

Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν το 50% των αποζημιώσεων που καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι έναντι των οφειλομένων ή εξόφληση του πρώτου εξαμήνου.

«Λογικά θα είναι έναντι. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητάει άλλα 150.000 ευρώ προκειμένου να εξοφληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 άρα η Διοίκηση αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει εξόφληση και πως υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Κων. Τράγαλος.

«Εμείς ως Σωματείο θα διεκδικήσουμε και τα εξαιρέσιμα του 2014, περίπου 100.000 ευρώ και τη διαφορά που προκύπτει στο πρώτο εξάμηνο και θα επιδιώξουμε στο δεύτερο εξάμηνο οι αποζημιώσεις να διαμορφωθούν στο ακέραιο.

Δυστυχώς κι εμείς και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο ώστε να μας καταβληθούν από διαθέσιμα του Νοσοκομείου τα οφειλόμενα εξαιρέσιμα αλλά δεν πήραμε απάντηση».

Ωστόσο εργαζόμενοι που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, παράλληλα με την εντατικοποίηση της απασχόλησης λόγω έλλειψης προσωπικού, εξετάζουν τη χρήση ένδικων μέσων κατά παντός υπευθύνου ή και την επίσχεση εργασίας.

«Δεν είναι δυνατόν να εργαζόμαστε ξενύχτια, Σαββατοκύριακα και αργίες, να μας οφείλονται ρεπό και άδειες και να μας πετσοκόβουν κατά 50% την αποζημίωση που προσδιορίζεται από τη νομοθεσία», δηλώνουν αγανακτισμένοι εργαζόμενοι που εξετάζουν και λευκή απεργία αν δεν αναστραφεί η σημερινή κατάσταση.

Ελάχιστοι και κακοπληρωμένοι οι νοσηλευτές

Μείωση 20% έχει υποστεί το εισόδημα των Ελλήνων νοσηλευτών την πενταετία 2009 – 2013, όπως προκύπτει από μελέτη του ΟΟΣΑ. Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον ελάχιστο και κακοπληρωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αναζητεί την ευκαιρία να… αποδράσει μέσω της συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ελλάδα έχει αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Δανία αναλογούν 15,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας διώχνουν μεγάλα τμήματα του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μέσα σε δύο μήνες υποβλήθηκαν στα νοσοκομεία 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 700 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νοσηλείας και ικανοποίηση των ασθενών.

Στα ελληνικά νοσοκομεία είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχει μία νοσηλεύτρια στην εφημερία ενός ολόκληρου τμήματος ή κλινικής.