Αγωνία για τα οφειλόμενα σε κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά, φαρμακεία

Εντείνεται η αγωνία για χιλιάδες παρόχους του ΕΟΠΥΥ και προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η παραίτηση της κυβέρνησης και η πορεία προς τις εκλογές, οδηγούν μοιραία σε παράταση εξόφλησης τμήματος των τεράστιων οφειλών που εμφανίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας.

Οι αποπληρωμές γίνονται με ρυθμό χελώνας, καθώς τα ταμεία είναι άδεια. Ενδεικτικές είναι οι συστηματικές καθυστερήσεις καταβολής της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ (43 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα).

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε, πάντως, την Παρασκευή ότι δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ πρόσθετη επιχορήγηση 43 εκατομμυρίων ευρώ για τον Αύγουστο. Τον τρέχοντα μήνα, ο Οργανισμός επιχορηγήθηκε συνολικά με 87 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των παρόχων του ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (έως το τέλος του 2011), τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οργανισμός οφείλει σε όλους τους παρόχους (κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς), και στον σχεδιασμό της διοίκησής του είναι η εξόφληση ενός ακόμη μήνα στο τέλος Αυγούστου.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν με τους προβλεπόμενους πόρους (εισφορές κλάδου Περίθαλψης) στα οικονομικά του Οργανισμού.

Εκτιμάται ότι η καταβολή των οφειλών που έχουν τα Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους και τους ασφαλισμένους του.

Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του κουαρτέτου των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν συνέπεια από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρότειναν, δε, να πληρώνουν επιπλέον της συμμετοχής τους (50 έως 100 εκατομμύρια μηνιαίως), προκειμένου να καλυφθεί το δικό τους «άνοιγμα» έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο και τους παρόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Νοσοκομεία

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εκτιμάται ότι οφείλουν πολύ περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους.

Το πρόβλημα είχε ενταθεί τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls).

Με εντολή του υπουργού Υγείας, διατέθηκαν 60 εκατομμύρια, προκειμένου τα νοσηλευτικά ιδρύματα να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

 

Ερωτηματικά με εφημερίες και φαρμακεία

Σε ανησυχία βρίσκονται οι περίπου 50 ιατροί των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων Μαγνησίας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει από την αρχή του 2015.

Πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα εντάλματα για τις εφημερίες του πρώτου διμήνου, ενώ άγνωστο μέσα στην πολιτική ρευστότητα των ημερών, παραμένει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα οφειλόμενα.

Αντίστοιχα, οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, περιμένουν από βδομάδα την εξόφληση του δεύτερου δεκαπενθημέρου Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ.