Καταγγελία Ιατρικού Συλλόγου για την άνοδο του Φ.Π.Α στις ακτινογραφίες και στους τοκετούς

Ανοιχτή καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α), κατά του τρίτου μνημονίου και την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23% του ΦΠΑ. Ο σύλλογος στην ανακοίνωση του, ζητά να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ που προβλέπει η νέα συμφωνία που υπεγράφη με τους δανειστές.
Χαρακτηρίζει έτσι, ως «δυσβάστακτη» τη νέα επιβάρυνση η οποία όπως ισχυρίζεται, πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, εξηγώντας ότι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή, λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά την άνοδο του ΦΠΑ στους τοκετούς, ο Ι.Σ.Α. δηλώνει πως πρόκειται για μια ακόμη αδικία προς τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, «τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο, μάλιστα, το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, ο Σύλλογος τονίζει ότι:«Η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα».