1,5 δις ευρώ εκτός ΕΟΠΥΥ

Στο 1,5 δις ευρώ υπολογίζεται το “άνοιγμα” που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ από την υστέρηση χρηματοδότησης από την Κοινωνική Ασφάλιση και το ποσό αυτό αφορά εισφορές που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί από το 2012 μέχρι σήμερα. Μάλιστ από το συνολικό ποσό, τα 800 εκ.ευρώ αφορούν εισφορές μόνο του 2015.

Το γεγονός αυτό, αλλά και τα δύο ογκολογικά φάρμακα που παρουσίασαν έλλειψη την περασμένη Παρασκευή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, απασχόλησαν τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα του Οργανισμού.

Ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον υπουργό για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υστέρηση της αναγκαίας χρηματοδότησης του Οργανισμού από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε την περασμένη Παρασκευή με τη μερική-προσωρινή έλλειψη δύο σκευασμάτων στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Γκύζη, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Η λύση βρέθηκε με τη μεταφορά διαθέσιμων ιδιοσκευασμάτων από ένα φαρμακείο του Οργανισμού σε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντός σημείωσε πως τέτοιο πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί ξανά και πως γίνεται προσπάθεια να μην παρατηρηθεί άλλη φορά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει καμία έλλειψη, ειδικά σε φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες (π.χ. ογκολογικά).