Εβδομήντα νεφροπαθείς στη Μαγνησία σε λίστα περιμένουν το πολύτιμο μόσχευμα

Περίπου 65 – 70 νεφροπαθείς από τη Μαγνησία περιμένουν στη λίστα το πολύτιμο μόσχευμα, που θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ο αριθμός είναι μεγάλος και σε πλήρη αναντιστοιχία με το μικρό αριθμό δωρεών και ακόμη μικρότερο αριθμό μεταμοσχεύσεων. Συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, αναγκάζονται να περιμένουν στη λίστα έως και 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, Βασίλη Γιαννάκο.

Την περασμένη Τετάρτη, η τύχη χτύπησε την πόρτα σε 52χρονο νεφροπαθή από τη Σκιάθο. Επί 12 ολόκληρα χρόνια υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση περιμένοντας το πολύτιμο μόσχευμα. Είχε μάλιστα προσκληθεί άλλες δύο φορές για μεταμοσχεύσεις που όμως δεν είχαν πραγματοποιηθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, του έγινε ένα δώρο ζωής.

Δώρο ζωής που όμως περιμένουν δεκάδες συμπάσχοντες νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, Βασίλη Γιαννάκο, στο νομό υπάρχουν 65 – 70 νεφροπαθείς που περιμένουν σε λίστα το πολύτιμο μόσχευμα.

Οι ηλικίες σοκάρουν. Πρόκειται για άτομα από 17 χρονών έως και 65 ετών που είναι το ανώτατο ηλικιακό όριο για ένα νεφροπαθή να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Ο χρόνος δε αναμονής είναι μεγάλος. Κατά μέσο όρο οι νεφροπαθείς περιμένουν 12 χρόνια μέχρι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση εφόσον φυσικά βρεθεί ο συμβατός δότης. Η αναμονή όμως μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 15 ή και 17 χρόνια.

«Οσο πιο πολύ περιμένει ένας νεφροπαθής στη λίστα, τόσο πιο δύσκολο είναι να απορροφηθεί από τον οργανισμό το μόσχευμα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος έχασε δύο συγγενείς του νεφροπαθείς, που βρίσκονταν στη λίστα και δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο χειρουργείο.

Τα περισσότερα μέλη του συλλόγου υποβάλλονται σε διαρκείς αιμοκαθάρσεις. Περίπου 105 άτομα κάνουν αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο και περίπου 50 σε ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ζητούμενο είναι η αύξηση των δωρεών οργάνων. Το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών σε νεφροπαθείς της Μαγνησίας, από ζώντες δότες και συγκεκριμένα από πρόσωπα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο για να ενισχύσει τη δωρεά οργάνων. Και η ενημέρωση πάνω στη δωρεά οργάνων που είναι δώρο ζωής θα πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία», σχολίασε ο κ. Γιαννάκος.