Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος το καλοκαίρι;

Συμβουλές και οδηγίες προς μέλλουσες μαμάδες, για ένα απολαυστικό καλοκαίρι! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και όλα όσα πρέπει να προσέξετε.
Μια έγκυος όπως και κάθε άλλη γυναίκα το καλοκαίρι μπορεί να κάνει ελεύθερα μπάνια και να χαίρεται τις χαρές της θάλασσας. Φυσικά Θα πρέπει να προσέχει πολύ τον ήλιο, να αυξήσει απαραίτητα την λήψη των υγρών, και απαραίτητα να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Το καπέλο και τα γυαλιά δεν θα πρέπει να παραλείπονται. Είναι πολύ σημαντικό η έγκυος να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την άμμο, να μην κάθετε δηλαδή πάνω της χωρίς πετσέτα, ή σε κάποια ξαπλώστρα ή καρέκλα. Απαραιτήτως να αλλάζει τακτικά για να μην παραμένει πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό.
Σήμερα είναι πλέον αποδεκτό ότι ο ήλιος πέρα από την ψυχική ανάταση και ευφορία που δημιουργεί έχει και καταστρεπτικές επιδράσεις στον οργανισμό που περιλαμβάνει από απλό ερύθημα μέχρι και καρκίνο του δέρματος.
Η ορθή χρήση των αντιηλιακών έχει μεγάλη σημασία:
• Χρήση του αντιηλιακού τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
• Μετά το μπάνιο επαναχρησιμοποίηση τους διότι ακόμη και τα αδιάβροχα χάνουν με την κατάδυση το 50% της προστατευτικής ικανότητας.
• Τα αντιηλιακά ενηλίκων και παιδιών είναι διαφορετικά. Έτσι τα παιδιά με ηλικία <των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ τα παιδιά 6-24 πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακά με φυσικά και όχι χημικά φίλτρα. Τέλος, παιδιά >24 μηνών αντιηλιακά με φυσικά και χημικά φίλτρα.
• Η χρήση των αντιηλιακών στην κύηση δεν απαγορεύεται. Πρέπει όμως να είναι όσο το δυνατόν με ισχυρότερο δείκτη προστασίας και απαλλαγμένο από χημικά φίλτρα.
Το δέρμα της εγκύου είναι πιο επιρρεπές στις βλαπτικές επιδράσεις του ηλίου ή τους ερεθισμούς των αντιηλιακών. Επομένως η σωστή επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού με την καθοδήγηση ενός δερματολόγου θα βοηθήσει την όμορφη αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας. Παράλληλα καλό είναι να λαμβάνει η έγκυος γενικά μέτρα προστασίας:
Για να κατανοήσουμε τον τύπο του αντιηλιακού πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν 2 βασικούς παράγοντες:

1. Τύπος του δέρματος . Υπάρχουν 6 φωτότυποι δέρματος :
• Φωτότυπος 1
Δέρμα πολύ ανοικτό, μάτια μπλε ή πράσινα, κόκκινα μαλλιά και πολλές φακίδες. Τα άτομα αυτά καίγονται εύκολα αλλά δεν μαυρίζουν ποτέ.
• Φωτότυπος 2
Ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοικτά καστανά μάτια, ξανθά μαλλιά και κάποιες φακίδες. Συχνά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και μπορούν να μαυρίσουν ελαφρά.
• Φωτότυπος 3
Μετρίως σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και μαλλιά χωρίς φακίδες. Καίγονται καποιες φορές αλλά μαυρίζουν.
• Φωτότυπος 4
Σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και καστανά ή μαύρα μαλλιά. Τα άτομα αυτά καίγονται σπανίως αλλά μαυρίζουν εύκολα.
• Φωτότυπος 5
Πολύ σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκουρόχρωμα μαλλιά. Τα άτομα αυτά μαυρίζουν γρήγορα και πανεύκολα.
• Φωτότυπος 6
Μαύρο δέρμα, σκουρόχρωμα μάτια και μαλλιά. Τα άτομα αυτά έχουν πολύ ισχυρή άμυνα στον ήλιο.