Σε επίσχεση εργασίας γιατροί στη Μαγνησία

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Μαγνησίας, λόγω του ότι τους οφείλονται εφημερίες πέντε μηνών, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία συνταγογράφηση στα ΚΥ και στα Ιατρεία και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας των γιατρών δεν γίνονται συνταγογραφήσεις στα Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας, ενώ η συμμετοχή των γιατρών στην κινητοποίηση ξεπερνά σε συμμετοχή το 90%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκο Χαυτούρα, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, είχαν να πληρωθούν οκτώ μήνες τις εφημερίες και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν εδώ και δύο εβδομάδες, επίσχεση εργασίας.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών, υπογράμμισε ότι οι γιατροί προσπαθούν να ανταποκριθούν στην τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και αναγκάζονται να κάνουν όλο και πιο πολλές εφημερίες, αλλά, από την άλλη, δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους.

Ο κ. Χαυτούρας εξήγησε ότι οι εφημερίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μισθού των γιατρών που μειώθηκε και δήλωσε ότι «είναι ανήθικο και προκλητικό να μην πληρώνονται».

Προ μιας εβδομάδας, έγινε συνάντηση με το θέμα της πληρωμής των εφημεριών με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και οι γιατροί πληρώθηκαν μόλις τους δύο πρώτους μήνες του 2015, αλλά, επειδή παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα έξι μηνών, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας.

«Είναι ανήθικο οι γιατροί να φτάνουν στο σημείο να είναι ζητιάνοι, καθώς δεν μπορούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους», δήλωσε ο Νίκος Χαυτούρας, που εκτίμησε ότι το ποσό που οφείλεται σε κάθε γιατρό από τις εφημερίες, αντιστοιχεί σε πάνω από 3000 €.

Στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Μαγνησίας, απασχολούνται περίπου 50 γιατροί.