Ο ιός της πολιομυελίτιδας ξαναχτυπά στην Ευρώπη – 2 κρούσματα στην Ουκρανία

Δύο παιδιά στην Ουκρανία έμειναν παράλυτα από την ιογενή ασθένεια και πολλοί ακόμα εκτιμάται ότι μολύνθηκαν χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Είναι η πρώτη επιδημία πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη από το 2010, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ουκρανία, επισήμανε ο οργανισμός, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο επιδημίας λόγω ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Το 2014, μόνο το 50% των παιδιών εμβολιάστηκε κατά της πολιομυελίτιδας και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν.

Ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης είναι «υψηλός» για την Ουκρανία αλλά «χαμηλός» για τις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, ανέφερε ο ΠΟΥ. Το χαρακτηριστικό της ουκρανικής επιδημίας είναι ότι προκλήθηκε από το ζωντανό στέλεχος του ιού που περιέχει το ίδιο το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις ο εξασθενημένος ιός που περιέχει μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους και να μεταλλαχθεί ώστε να προκαλεί συμπτώματα.

«Τα δύο γνωστά κρούσματα στην Ουκρανία -ηλικίας 10 μηνών και 4 ετών- δεν μπορεί παρά να είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο Όλιβερ Ρόζενμπαουερ, εκπρόσωπος του προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στον ΠΟΥ. Και υπογράμμισε «σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν είναι ενδημική σε καμία χώρα της Ευρώπης. Η τελευταία επιδημία ήταν το 2010, όταν ο ιός πέρασε από το Τατζικιστάν στη Ρωσία και προκάλεσε 14 κρούσματα.

Μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ευάλωτη σε εξάπλωση της πολιομυελίτιδας από την εμπόλεμη Συρία.

Με ανακοίνωσή του το 2014, το ελληνικό υπουργείο Υγείας προειδοποιούσε ότι λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς, ο ΠΟΥ υλοποιεί εδώ και χρόνια πρόγραμμα εμβολιασμού με στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη, παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια προσκρούει στα θρησκευτικά πιστεύω, σε Αφρική και Ασία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη με ανθρώπινη παρέμβαση είναι η ευλογιά.