Αθ. Δημόπουλος: Έρχονται λύσεις στην υγεία

Τα χρηματοδοτικά κενά, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών στη δημόσια υγεία και η καλύτερη διαχείριση των υγειονομικών ζητημάτων λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε την Τετάρτη ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Δημόπουλος με φορείς του χώρου.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Δημόπουλος με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων και τη δυνατότητα αύξησης των προϋπολογισμών τους.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για το αίτημα που έχει υποβληθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Επί του θέματος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το οποίο, όπως ενημέρωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του.

Για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών ενημέρωσαν, σε ξεχωριστή συνάντηση, τον κ. Δημόπουλο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος Μιχάλης Βλασταράκος χαρακτήρισε θετική την προσφυγή του υπουργείου στο ΣτΕ, για την άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ζήτησε από τον υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των ιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Δημόπουλο να έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση.

Τέλος, ζήτησε να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Λέρος κ.λπ. και να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων.

Στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους αρμόδιους φορείς είναι η συντονισμένη άμεση δράση για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.