Επιτέλους διορίστηκε μόνιμος παθολόγος στο νοσοκομείο Βόλου

Με μεγάλη καθυστέρηση αν και η διαδικασία δεν προκαλεί επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπ. Υγείας, υλοποιείται το πρόγραμμα κάλυψης θέσεων μονίμων γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου.

Μετά τις κρίσεις ιατρικού προσωπικού που είχαν γίνει το Νοέμβριο του 2014 όταν οριστικοποιήθηκε ο πίνακας των 19 μονίμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 8 υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, χθες ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία στην Α’ Παθολογική κλινική ο Επιμελητής Β παθολόγος που ήρθε στο Αχιλλοπούλειο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πριν τον παθολόγο, από τη λίστα των γιατρών του ΕΣΥ, έχουν έρθει στη Μαγνησία μία παιδίατρος και μία μικροβιολόγος.

Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει αποστείλει το Νοσοκομείο Βόλου στο Υπουργείο Υγείας και πιέζει για την επιτάχυνση των διαδικασιών, έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Κρίσεων γιατροί των ακόλουθων ειδικοτήτων:

Τρεις παιδίατροι εκ των οποίων ένας για το Νοσοκομείο Βόλου, ένας για το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και μία για το ΚΥ Ζαγοράς, η οποία όμως πριν τοποθετηθεί στο ΚΥ Ζαγοράς, μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας για ένα τρίμηνο.

Δύο χειρουργοί, δύο Ακτινοδιαγνώστες, ένας Αιματολόγος, ένας Βιοπαθολόγος, ένας Ενδοκρινολόγος, ένας Γαστρεντολόγος, ένας Ουρολόγος, ένας Παθολοαναγνοτόμος, ένας Παθολόγος και ένας Μαιευτήρας – Γυναικολόγος για το Νοσοκομείο Βόλου.

Ενας Γενικής Ιατρικής και ένας Παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Αίτημα για δέκα επιπλέον επικουρικούς

Στο μεταξύ, στην αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους επικουρικούς γιατρούς, προχωράει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου απαντώντας άμεσα και θετικά στην πρόσκληση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας για καταγραφή αναγκών επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

Ενισχυτικό του αιτήματος της Διοίκησης του Νοσοκομείου, είναι η διαβεβαίωση για εγγυημένη πληρωμή των Επικουρικών από τα έσοδα του Νοσοκομείου αλλά και η ένταξη της Μαγνησίας με τέσσερις περιοχές (Ζαγορά, Αργαλαστή, Σκιάθος, Σκόπελος) στις προβληματικές και άγονες περιοχές με αυξημένα κίνητρα όπως διπλός υπολογισμός υπηρεσίας, συνυπηρέτηση, τριετής διάρκεια υπηρεσίας κ.α.

Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά πανελλαδικά σε ιατρικό προσωπικό καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είχε εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, το Υπουργείο εξετάζει τις δυνατότητες των Νοσοκομείων να καλύψουν από δικούς τους πόρους ορισμένες θέσεις γιατρών.

Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου ήταν θετική και κατατέθηκαν ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα τα αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού, για κάλυψη κατεπειγουσών υπηρεσιακών αναγκών και εφημεριών λόγω των κενών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτηθέντων Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ και της συνεχούς αυξανόμενης προσέλευσης στο νοσοκομείο των πολιτών περιοχής ευθύνης του.

Στον πίνακα που έστειλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητούνται δύο θέσεις παιδιάτρου, δύο θέσεις γαστρεντερολόγου και από μια θέση στις ακόλουθες ειδικότητες: Αιματολόγος, Ακτινολόγος, Δερματολόγος, Παθολόγος ογκολόγος ή παθολόγος για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, ένας ψυχίατρος κι ένας ΩΡΛ.

Η επιλογή θα γίνει από την ενιαία λίστα των Επικουρικών του Υπ. Υγείας η οποία αριθμεί 3.610 γιατρούς και προσεχώς θα περιλαμβάνει και τις προτιμήσεις τοποθέτησης.

Η τοποθέτηση επικουρικών ιατρών θα γίνεται σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής τους στον ηλεκτρονικό κατάλογο ανά ειδικότητα, που τηρείται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Στον κατάλογο οι γιατροί θα μπορούν να παραμείνουν επί πενταετία.