Χαμηλότεροι βαθμοί στο σχολείο λόγω ύπνου;

Η άπνοια ύπνου, το ροχαλητό και άλλα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Σε αυτό κατέληξε έρευνα Νεοζηλανδών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ. Μπάρμπαρα Γκάλαντ του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, αξιολόγησε στοιχεία από 16 έρευνες σε 12 χώρες. Κάθε έρευνα αφορούσε κατά μέσο όρο σε 550 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο με τις βαθμολογίες των μαθητών.

Συνολικά, οι βαθμοί των παιδιών που ροχάλιζαν ή είχαν άπνοια ύπνου, ήταν 12% χαμηλότεροι σε σχέση με τους βαθμούς των συνομηλίκων τους  χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Στα γλωσσικά μαθήματα η βαθμολογική υστέρηση ήταν 12,3%, στα μαθηματικά 13,1% και στα άλλα μαθήματα 11,6%.

Η Δρ. Γκάλαντ εξηγεί ότι πιθανώς οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό για τα αναπνευστικά προβλήματα του παιδιού τους καθώς το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με κάποια απλή χειρουργική επέμβαση.