Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών-Ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια

Το ζήτημα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών από παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Ελλάδα, έθεσε με γραπτή του ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί για την πορεία της εφαρμογής των κοινοτικών προγραμμάτων, που διοχετεύονται στους Ελληνικούς φορείς μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με αρμόδιους αυτοδιοικητικούς φορείς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά, γεγονός που θα επιβαρύνει επιπλέον τις οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή τους σε αυτά, αλλά και εμποδίζουν τους γονείς να εργασθούν ή να αναζητήσουν εργασία.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά και να παράσχει άμεσα τεχνικά μέσα στις Ελληνικές αρχές, αν αυτό κριθεί υποχρεωτικό, ώστε να μην κινδυνεύσει η εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων αλλά και να μη χαθούν μελλοντικοί κοινοτικοί πόροι από την χώρα.

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε: “Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για τον τεράστιο κίνδυνο να αποκλειστούν ελληνόπουλα από τους παιδικούς σταθμούς. Είναι αδιανόητο, να έχουμε ως χώρα την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε χρήματα που μας δίνονται από την Ευρώπη και εμείς να κωλυσιεργούμε.” Ο ευρωβουλευτής συνέχισε λέγοντας πως “στις μέρες μας, έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητα ελάφρυνσης της ελληνικής οικογένειας. Γνωρίζω πολύ καλά το άγχος του κάθε γονέα, κάθε χρόνο, να βρει μια θέση στο παιδί του σε έναν παιδικό σταθμό, ώστε να μπορέσει να εργασθεί ή – ακόμη περισσότερο- να αναζητήσει εργασία. Ο παιδικός σταθμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη για κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά.”

Τέλος, ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, δεσμεύτηκε να αναδείξει το θέμα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις ενημερωθεί από την Επιτροπή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μην τεθεί σε κίνδυνο στο μέλλον η ομαλή εφαρμογή του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.