Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσέφερε υγιεινά γεύματα σε περισσότερους από 23.980 μαθητές

Τη σχολική χρονιά 2014-2015 οι συνεχείς προσπάθειες του Ινστιτούτου Prolepsis για την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού σχολείων στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή 209 σχολείων με 23.989 μαθητές. Με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πολύτιμη προσφορά των δωρητών και υποστηρικτών του Προγράμματος, το Ινστιτούτου Prolepsis κατόρθωσε να προσφέρει συνολικά 1.980.226 γεύματα σε μαθητές που το είχαν ανάγκη. Από την έναρξη του Προγράμματος το 2012, ο συνολικός αριθμός των γευμάτων που έχουν διατεθεί ξεπερνά τα 11.000.000!

Όπως διαβεβαιώνει το Ινστιτούτο θα εντείνει τις προσπάθειές του για τη συνέχιση του Προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016!

Κατά το σχολικό έτος 2014-2015, εκτός από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που είναι ο Μέγας Δωρητής, το Πρόγραμμα στηρίζουν το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» που είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα με διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Grace Foundation, η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος, η ασφαλιστική εταιρεία MetLife, η ΔΕΠΑ, η Interamerican, η εταιρεία Καυκάς, το Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη και ιδιώτες.

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί πολύ για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη υποστήριξη στο έργο του!

Παρουσίαση Έργου: Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ – Υλοποίηση σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» συνέντευξη τύπου για την επέκταση του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές. Το έργο της επέκτασης χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστό και ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές από ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως το τέλος της σχολικής χρονιάς διατέθηκαν στα σχολεία αυτά 105.475 γεύματα.

Εξασφαλίστηκαν 1.800 γεύματα για την επόμενη σχολική χρονιά

1.800 επιπλέον δωρεάν γεύματα εξασφαλίστηκαν μέσω της υπηρεσίας «Προσφέρω» και της καμπάνιας που υλοποιήθηκε από 25/05 έως 01/06/2015 με την υποστήριξη των εταιρειών Cosmote, Vodafone, Wind.

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στέλνοντας SMS και προσφέροντας πολύτιμη στήριξη σε μαθητές της χώρας που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Υγιεινή Διατροφή για Όλους!

Κατά τη διάρκεια και αυτής της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής με αποδέκτες τους μαθητές, τους γονείς, και τους εκπαιδευτικούς:

Για τους μαθητές:

  • Παζλ «Φτιάχνω και Μαθαίνω με τον Καπετάν Υγεία» και το επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων «Φαγητοδρομίες».
  • Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις – βίντεο με θέμα την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το Ινστιτούτο ευχαριστεί τον ηθοποιό Πάνο Βλάχο ο οποίος «χάρισε» τη φωνή του στον Καπετάν Υγεία.
  • Διαγωνισμός για την ανάδειξη της καλύτερης αφίσας – βίντεο στα Γυμνάσια του Προγράμματος.
  • Ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς με τις αρχές της υγιεινής διατροφής, καθώς και Βιβλίο συνταγών με τις υγιεινές συνταγές που δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν από γνωστούς σεφ κατά τις ενημερωτικές εκδηλώσεις.
  • Εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς με στόχο την υλοποίηση δράσεων προώθησης της υγιεινής διατροφής εντός της σχολικής τάξης
  • Ενημερωτικά φυλλάδια για τους υπεύθυνους των κυλικείων για (1) την υγιεινή διατροφή και (2) την ασφάλεια των τροφίμων.

Το Ινστιτούτο Prolepsis και το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στο κρατικό κανάλι της Πορτογαλίας “RTP”

Στις 29 Μαΐου, η Καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο του RTP João Ricardo de Vasconcelos για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, την ανάγκη επέκτασής του και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Δημοσίευση επιστημονικού άρθρου στο περιοδικό Public Health Nutrition

Στις 20 Απριλίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition επιστημονικό άρθρο με τίτλο «Socio-economic and lifestyle parameters associated with diet quality of children and adolescents using classification and regression tree analysis: the DIATROFI study». Η συγγραφή του άρθρου έγινε από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis.

Συμμετοχή στην 13η Γιορτή Εθελοντισμού

Οι εθελοντές του Ινστιτούτου Prolepsis και του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ συμμετείχαν στην 13η Γιορτή Εθελοντισμού με σύνθημα «Ο εθελοντισμός είναι μια ζωή με ένταση και ρυθμό». Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα το Σάββατο 06/06/15 στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, συμμετείχαν 40 εθελοντικές οργανώσεις.

«Χτίζοντας συνέργειες ενάντια στην κρίση: Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ως παράδειγμα καλής πρακτικής ΕΚΕ»

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χτίζοντας συνέργειες ενάντια στην κρίση: Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ως παράδειγμα καλής πρακτικής ΕΚΕ» διοργανώθηκε στις 4 Μαρτίου από το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με την Global Sustain και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Με τη δωρεά της ΑΒ Βασιλόπουλος το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 52 σχολεία τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Microsoft NGO Day 2015

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχε στην εκδήλωση NGO Day που διοργανώθηκε από τη Microsoft Ελλάς σε συνεργασία την Global Sustain στις 26 Μαρτίου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αφροδίτη Βελουδάκη, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ και μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο σε θέματα χρηματοδότησης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των τεχνολογικών εργαλείων στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.

Γλυκές δημιουργικές «δράσεις» με αφορμή το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας μας εξέπληξαν με τη δημιουργικότητα και τις μαγειρικές τους ικανότητες! Παρασκεύασαν μηλόπιτα χρησιμοποιώντας μήλα από τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και άλλα υγιεινά υλικά (αλεύρι ολικής άλεσης, μαύρη ζάχαρη, κτλ).

Στη δράση συνέβαλαν η διεύθυνση του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καθώς και η υπεύθυνη της συντονιστικής ομάδας του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ για την περιοχή της Ημαθίας, κα Καλλιόπη Μιλτσακάκη.

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους εθελοντές που συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, προσφέροντας καθημερινά τον χρόνο, την καλή διάθεση και την πολύτιμη βοήθειά τους!