Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Προστάτη, όπως έχει καθιερωθεί ο Σεπτέμβριος, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία πραγματοποιεί την Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

Από τις 21 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, δίνεται η δυνατότητα δωρεάν εργαστηριακών μετρήσεων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα της Εβδομάδας Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 214 214 70 20 να προγραμματίσουν δωρεάν έλεγχο PSA στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, ενώ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν κλινική εξέταση.

Η καμπάνια ενημέρωσης της ΕΟΕ στοχεύει στην άμεση και καθολική ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, μια νόσο που προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Φραγκίσκος Σοφράς, καθηγητής Ουρολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας επεσήμανε ότι, «η εβδομάδα ενημέρωσης του κοινού είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΕΟΕ και φέτος έχει σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 40 ετών για τον καρκίνο του προστάτη».

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, ωστόσο μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο, εφόσον ανήκουν σε μια από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο.

Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος, που για το γενικό πληθυσμό αφορά την ηλικία πάνω από τα 50 έτη, ενώ ειδικά όσοι έχουν θετικό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη, σε άνδρα συγγενή τους πρώτου βαθμού, οφείλουν να εξετάζονται από τα 40.