16 Οκτωβρίου 2021

Ε.Γ.Γ.Ε.: Ακατανόητη η αύξηση ΦΠΑ στα γηροκομεία

Τα προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ε.Γ.Γ.Ε. χαρακτηρίζει την αύξηση ακατανόητη και καταστροφική, υπογραμμίζοντας ότι “η αύξηση αυτή, ενώ δεν θα συμβάλλει σημαντικά στον προσπορισμό εσόδων στο κράτος, αντίθετα θα φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την ομάδα των ευπαθών ηλικιωμένων τροφίμων των γηροκομείων της χώρας μας αλλά και τις οικογένειές τους και θα ευνοήσει παράνομα λειτουργούσες και φοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις που πιθανά θα επιζητήσουν να καλύψουν με χαμηλότερο κόστος τις ανάγκες στέγασης των υπερηλίκων.”

Και προσθέτει “Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας στη χώρα μας είτε δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν είτε δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και οικονομική δυνατότητα διατήρησης σπιτιού και είναι αναγκασμένοι να διαβιούν σε Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Πολλοί τρόφιμοι εξάλλου των οίκων ευγηρίας δεν μπορούν να καλύψουν από τη σύνταξή τους μόνο τη μηνιαία επιβάρυνση και κατά συνέπεια σ’ αυτή συμβάλλουν και τα παιδιά τους.”

Είναι γνωστό ότι οι υπερήλικες στην Ελλάδα αποτελούν το 19,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Στην έκθεση για το 2015 της Διεθνούς Οργάνωσης Helpage International που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και απασχόλησε ιδιαίτερα τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταγράφηκε η δεινή θέση των ηλικιωμένων στη χώρα μας έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών όσον αφορά στην κοινωνικοοικονομική ευημερία.

Η Ε.Γ.Γ.Ε. κάνει έκκληση στην Πολιτεία και σε όλους τους σχετιζόμενους φορείς να επιληφθούν τάχιστα της επίλυσης του προβλήματος και να επαναφέρουν το ΦΠΑ για τα γηροκομεία στο 13%, υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχει ούτε υπήρξε στο παρελθόν πρόνοια για τη δημιουργία κρατικών δομών που θα υποδεχθούν τους υπερήλικες συμπολίτες μας.”