ΠΙΣ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της υπουργικής απόφασης για τα γενόσημα

Να διευκρινιστούν τα γενόσημα ανά θεραπευτική κατηγορία και τα off patent, και να ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, για να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση των αξιόπιστων γενοσήμων (όπως είναι τα ελληνικά), με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια.

Αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για την επίτευξη στόχου αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων κατά 5% το μήνα, κατέθεσε στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι πρέπει να διευκρινιστούν τα γενόσημα ανά θεραπευτική κατηγορία, καθώς και τα off patent φάρμακα, και να ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της διείσδυσης των αξιόπιστων γενοσήμων (όπως είναι τα ελληνικά) στην αγορά, με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια και χωρίς την απειλή επιβολής ποινών.

Το θέμα ετέθη και σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΙΣ  Μ. Βλασταράκος με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κυρία Κατερίνα Αντωνίου.

Μάλιστα ο κ. Βλασταράκος ξεκαθάρισε πως αν δεν γίνει ο διαχωρισμός τότε θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Παρασκευή, να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης, για την επίτευξη στόχου των γενοσήμων, με τις άνω προϋποθέσεις.

Όπως ανέφερε, η αύξηση της χρήσης των αξιόπιστων γενοσήμων είναι θεμιτή και επιθυμητή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην περίθαλψη των ασφαλισμένων και στην ιατρική λειτουργία.