Κάντε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα

Το διάβασμα είναι πολλές φορές μια δυσάρεστη δραστηριότητα για τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τις περισσότερες φορές το βλέπουν ως καταναγκαστικό έργο και όχι ως αφορμή για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να αγαπήσει το παιδί σας το διάβασμα και κατ” επέκταση το σχολείο και τα βιβλία.

1. Ξεκινήστε το διάβασμα από μικρή ηλικία.

Ακόμα και σε ηλικία που δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει, το παιδί χρειάζεται να έχει επαφή με τα βιβλία. Στην αγορά θα βρείτε εικονογραφημένα βιβλία ακόμα και για μωρά, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αντίληψης, της φαντασίας και της λογικής. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει από μωρό πως το βιβλίο είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας του και δε θα του φαίνεται βαρετό και δύσκολο. Ακόμα και ένα παραμύθι μπορεί να γίνει αφορμή για περισσότερη πνευματική αναζήτηση.

2. Διαβάστε μπροστά στο παιδί σας.

Μια εφημερίδα, ένα καλό βιβλίο, ένα περιοδικό αρκούν για να κάνουν το παιδί σας να θέλει να σας μιμηθεί. Αν όλη την ώρα σας βλέπει μπροστά από την τηλεόραση, δύσκολα θα δεχτεί να ανοίξει τα βιβλία του και να χάσει την αγαπημένη του σειρά.

3. Κάντε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο.

Αν το παιδί σας αρνείται να ανοίξει τα σχολικά βιβλία, τότε καλό είναι να κάνετε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο. Εκεί θα βρείτε λογοτεχνικά βιβλία για την ηλικία του, τα οποία θα του εξάψουν τη φαντασία και ίσως τελικά, βρει την κατηγορία βιβλίων που του αρέσουν. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει σιγά σιγά να αναζητάει και άλλες πηγές γνώσης, συνειδητοποιώντας πως και τα σχολικά βιβλία έχουν πολλά πράγματα να του μάθουν.

Το διάβασμα μπορεί να γίνει μια από τις καλύτερες ασχολίες του παιδιού σας, αρκεί να μην το αντιλαμβάνεται ως πίεση. Αφήστε το να ανακαλύψει μόνο του τη χρησιμότητα των βιβλίων και θα δείτε πως τα βιβλία θα γίνουν η αγαπημένη του απογευματινή ασχολία.