Βιβλιάριο υγείας σε όλα τα προσφυγόπουλα

Ένα σημαντικό πρόγραμμα, για την παροχή ιατρικής κάλυψης, σε παιδιών προσφύγων, ξεκινά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,σε συνεργασία με το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και την υποστήριξη του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”.
Ειδικότερα το Πρόγραμμα «We care», αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ηλικίας ως 16 ετών , στα οποία θα παρέχεται από κλιμάκιο εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ, δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό όπου απαιτείται. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Παράλληλα έχει προβλεφθεί Βιβλιάριο Υγείας, για κάθε παιδί προσφύγων, στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Το βιβλιάριο έχει συνταχθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα αποτελεί την «ταυτότητα υγείας» του παιδιού.
Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες. Παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε κάθε παιδί προσφυγικής οικογένειας που βρίσκεται στην πατρίδα μας. Οι γιατροί της Αθήνας έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι «νοιάζονται», για τους ανήμπορούς και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει βρεθεί στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας ενώ από την πρώτη στιγμή προσέφερε τις υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων.»