Παραλίγο νέο μοιραίο περιστατικό στο Δαφνί – Σήμα κινδύνου από τους νοσηλευτές

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», κρούει το δ.σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του νομού Αττικής, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε νέο, βίαιο και παρ’ ολίγον μοιραίο περιστατικό που καταγράφηκε στο νοσοκομείο, με «πρωταγωνιστή» έναν επικίνδυνο ασθενή-κρατούμενο, που επιτέθηκε σε εργαζόμενο.

Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του νομού Αττικής, σε επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει θέμα επικινδυνότητας ασθενών και διασφάλισης της ζωής εργαζομένων και ασθενών.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ένα νέο περιστατικό βίας που έγινε -όπως αναφέρεται- την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, όταν επικίνδυνος ασθενής επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Η τραγική εξέλιξη απετράπη με παρέμβαση των συναδέλφων του υπαλλήλου από άλλα τμήματα.

«Κατά πρόδηλη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών», αναφέρει σχετικά ο Σύλλογος, ενώ σημειώνεται ότι στο ΨΝΑ νοσηλεύονται περίπου 70 ακαταλόγιστοι εγκληματίες βάσει του άρθρου 69-70 του Ποινικού Κώδικα.

«Βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι “ακίνδυνοι” για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς», επισημαίνει ο Σύλλογος των Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ, προσθέτοντας «πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας;».

«Η έννοια της “δημόσιας ασφάλειας” αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο και δεν είναι δυνατόν οι σκληρά εργαζόμενοι σε επαχθείς συνθήκες υπάλληλοι των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά και οι ιδιαιτέρως ευάλωτοι ψυχιατρικοί ασθενείς να θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού και να μην κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία τους», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι νοσηλευτές προειδοποιούν ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων και τραγικών εξελίξεων, με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής».