Το φαρμακείο πρώτος σταθμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστηρίζει τη χορήγηση ΜΗΣΥΦΑ μέσω φαρμακείων.

Αποτίμηση του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι απαραίτητο να γίνει ενόψει μεταρρυθμίσεων στην υγεία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε συζήτηση στο συνέδριο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης (ΣΥΦΑΚ), με αφορμή τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τη συμβολή των Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Βασίλης Σερέτης, τόνισε τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού ο οποίος μπορεί να κρίνει αν μια ενόχληση είναι ικανή να αντιμετωπιστεί από μια άμεση φαρμακευτική αγωγή μέσω μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων ή χρειάζεται να παραπεμφθεί το περιστατικό στο γιατρό για κάτι σοβαρότερο, που ο γιατρός θα αποφασίσει τι αγωγή είναι απαραίτητη, διαχωρίζοντας σαφώς το ρόλο του φαρμακοποιού από τον γιατρό.

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας στάσης σε ότι αφορά τη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά, μόνο μέσω φαρμακείων, τόσο από τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και από τη διανομή μέσω φαρμακαποθηκών – συνεταιρισμών και φαρμακείων.

Στην κατεύθυνση αυτή, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΦΕΧ Γιώργος Δόκιος, τόνισε πως η Ένωση υποστηρίζει πάντα ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα, έστω κι αν δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να χορηγούνται δια χειρός φαρμακοποιού.

Συμπλήρωσε πως σύμφωνα με έρευνες στη Μ. Βρετανία, αλλά και τη χώρα μας (μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), η μεταφορά φαρμάκων -που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές- από τη θετική λίστα στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους για την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να διατεθούν τα ποσά αυτά για σοβαρότερες θεραπείες.

Καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία των φαρμακείων παίζουν τα ΜΗΣΥΦΑ, ανεβάζοντας το δείκτη κερδοφορίας τους, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της IMS Hellas Νίκος Κωστάρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ύλη που ενισχύει τη ρευστότητα καθώς η πληρωμή γίνεται τοις μετρητοίς από τον ασθενή – πελάτη.

Σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, υπογράμμισε το ρόλο του χονδρεμπορίου στην ενημέρωση των φαρμακοποιών για τα νέα προϊόντα, σημειώνοντας πως στο εξωτερικό το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι φαρμακαποθήκες.