Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των σαλιγκαριών;

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των σαλιγκαριών! Στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των σαλιγκαριών συγκαταλέγονται διάφορες βιταμίνες, πρωτεΐνες και λίγα λίπη. Τα σαλιγκάρια είναι επίσης μία εξαιρετική πηγή σιδήρου και άλλων βασικών μετάλλων, όπως καλίου και φωσφόρου. Ένα παραδοσιακό ελληνικό ορεκτικό, σχεδόν χωρίς καθόλου λιπαρά, υδατάνθρακες και ζάχαρη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φυτικές ίνες, τα σαλιγκάρια είναι μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης.

Το κρέας των σαλιγκαριών θεωρείται ένας θετικός διατροφικός παράγοντας της μεσογειακής και ιδιαίτερα της κρητικής διατροφής. Οι κρητικοί κοχλιοί ήταν εκλεκτό έδεσμα της Μινωικής αλλά και της σημερινής Κρήτης. Σήμερα, στην Κρήτη καταναλώνονται περισσότερα σαλιγκάρια, σαν πηγή πρωτεΐνης, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Το κρέας των σαλιγκαριών συγκεντρώνει αρκετά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα. Πιο αναλυτικά:

  • Τα σαλιγκάρια είναι πλούσια σε σίδηρο. Μάλιστα, μία μερίδα περιέχει 212 από τα 300 mg μαγνησίου που χρειάζεστε κάθε μέρα. Έχουν επίσης ίχνη ασβεστίου, νατρίου και ψευδαργύρου.
  • Τα σαλιγκάρια δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες. Τα σαλιγκάρια περιέχουν κυρίως βιταμίνη Ε. Προσοχή όμως στην ποσότητα, διότι η κατανάλωση τεράστιας ποσότητας σαλιγκαριών και κατ” επέκταση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, πονοκεφάλους και κόπωση.
  • Ενισχύουν τη διάθεση! Όταν είστε κακόκεφοι, καταναλώστε σαλιγκάρια! Τα σαλιγκάρια, τα στρείδια, τα μύδια και τα καλαμάρια όλα περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται τρυπτοφάνη, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλο να αυξήσει την σεροτονίνη. Αυτή η σημαντική χημική ουσία παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης. Η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης σεροτονίνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας.
  • Έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπη. Το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση, τη παχυσαρκία και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι, δεν έχετε παρά να απολαύσετε αυτή την υγιεινή τροφή!