Με υπέρταση ο ένας στους δύο κατοίκους στην Κεντρική Ελλάδα

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη για την υγεία και τη διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα.

«Στροφή» στον υγιεινό τρόπο ζωής φαίνεται ότι έχουν κάνει οι κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αντίθετα, τις χειρότερες «επιδόσεις» εμφανίζουν οι κάτοικοι της Κεντρικής Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, οι οποίοι -σύμφωνα με έρευνα- έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή!

Πιο αναλυτικά, ενδείξεις υπέρτασης εμφανίζει σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους (ποσοστό 47%) της Κεντρικής Ελλάδας, έναντι 36% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό και αφορά τους κατοίκους της Αττικής.

Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας (43% των ενηλίκων) εμφανίζουν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει η Αττική με ποσοστό 30%.

Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα και για τον εβδομαδιαίο χρόνο βάδισης των κατοίκων. Αρνητική πρωτιά διεκδικούν και πάλι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, με τους κατοίκους να βαδίζουν συνολικά την εβδομάδα μόλις 4 ώρες και 30 λεπτά (κατά μέσο όρο).

Αντίθετα, οι κάτοικοι της Αττικής παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο όρο βάδισης την εβδομάδας, με 5 ώρες και 40 λεπτά.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη για την υγεία και τη διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ (υπεύθυνη προγράμματος η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου) με τη μορφή προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ατόμων από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, 7 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με τους άνδρες να είναι συχνότερα υπέρβαροι και τις γυναίκες να είναι συχνότερα παχύσαρκες.