Αποσύρσεις φαρμάκων φέρνει η αστάθεια στην αγορά

Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακευτικές – υπό αναμόρφωση το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΦ για τον υπολογισμό των νέων τιμών.

Αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά αναδεικνύονται από την πρόσφατη ανάρτηση από τον ΕΟΦ των φαρμάκων προς ανατιμολόγηση, ενόψει της γενικής ανακοστολόγησης που αναμένεται στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας.

Η προθεσμία που έδωσε ο ΕΟΦ στις φαρμακευτικές για να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα φάρμακα που θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων, λήγει σήμερα το βράδυ.

Μέχρι τότε, οι εταιρίες μπορούν να ζητήσουν να συμπεριληφθεί κάποιο φάρμακό τους που έχει εξαιρεθεί, είτε γιατί δεν έχει ανανεωθεί η άδειά του, είτε γιατί δεν έχουν πληρωθεί τα συνοδευτικά παράβολα (π.χ. φαρμακοεπαγρύπνισης για τις ανεπιθύμητες ενέργειες), επειδή η εταιρία έκρινε ασύμφορη την κυκλοφορία του σε σχέση με την τιμή του, είτε γιατί δεν κατέγραψε πωλήσεις την τελευταία τριετία.

Στο σχετικό κατάλογο που ανήρτησε την περασμένη Παρασκευή ο ΕΟΦ περιλαμβάνονται περίπου 9.500 κωδικοί φαρμάκων, έναντι 10.200 κωδικών που περιελάμβανε το προηγούμενο δελτίο τιμών φαρμάκων με το νέο ποσοστό ΦΠΑ.

Εντούτοις, στο δελτίο τιμών του Αυγούστου 2013, είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 14.000 κωδικοί φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές πλέον ότι την τελευταία διετία έχει “φύγει” από την αγορά σημαντικός αριθμός φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πρόσφατο ΦΕΚ με σειρά αποσύρσεων διαφόρων φαρμάκων συνταγογραφουμένων και μη.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα και διατηρούν πωλήσεις, δεν ξεπερνούν τις 6.000 κωδικούς. Στα φάρμακα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και μορφές τους, που είναι εξαγώγιμες, οπότε τους χορηγείται τιμή, προκειμένου να μπορέσουν να τιμολογηθούν στη χώρα προορισμού.

Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση παραγόντων της φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει φέρει σημαντικές μειώσεις στην υποβολή νέων φακέλων για καινούρια φάρμακα, γεγονός που δείχνει ότι η φαρμακευτική βιομηχανία τηρεί στάση αναμονής μέχρι να σταθεροποιηθεί η πορεία της αγοράς, προκειμένου να ενισχύσει τις επενδύσεις της στο συγκεκριμένο τομέα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επικείμενης γενικής ανακοστολόγησης, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΕΟΦ το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή στοιχείων από τις φαρμακευτικές για τις τιμές των προϊόντων τους στην Ε.Ε. με συναλλαγματική ισοτιμία της 2 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς έχει ζητηθεί από τις εταιρίες χρονικό περιθώριο δεκαπενθημέρου για την εξεύρεση των τιμών.

Αιτία είναι η τελευταία υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση, η οποία διαπιστώθηκε πως έχει ασάφειες που αναμένεται να αποσαφηνιστούν, ενώ ταυτόχρονα στον ΕΟΦ γίνονται προσπάθειες αποτύπωσης των οδηγιών της απόφασης τιμολόγησης στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού.