Πόσα «μη» πρέπει να πείτε στο παιδί σας;‏

Τα παιδιά είναι σίγουρα το κύριο μέλημά σας και η ανατροφή τους αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθείτε για να τα μεγαλώσετε σωστά.

Ακούγοντας πολλές φορές τη λέξη «μη», το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως κάποιες πράξεις ή κάποια πράγματα είναι απαγορευμένα και έτσι, μαθαίνει πως η καλύτερη λύση είναι να τα αποφεύγει.

Η συνεχής όμως προσοχή, άρνηση και απαγόρευση μπορεί να του δημιουργήσει συναισθήματα φόβου ή έντονης περιέργειας και τελικά να κάνει αυτό ακριβώς που εσείς του απαγορεύσατε. Είναι συνεπώς αναγκαίο να λέτε το «μη» με μέτρο και καλό θα ήταν να το αιτιολογείτε.

«Μην παίξεις στις λάσπες, γιατί θα λερωθείς!» είναι για παράδειγμα μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις στο πάρκο. Το παιδί σας όμως, δε χρειάζεται να την ακούει συνέχεια, καθώς αν του δώσετε την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεται, θα καταφέρει να μάθει μόνο του τι είναι καλό και τι επιζήμιο για το ίδιο.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε μαζί του για κάποια βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει μεγαλώνοντας. Από εκεί και πέρα η υπερβολική προστασία και πίεση έχουν αποδειχθεί πως είναι οι λάθος μέθοδοι για να μεγαλώσει το παιδί σας σωστά.

Εμπιστευθείτε το παιδί σας και τις αρχές που του έχετε διδάξει και θα δείτε πως θα πορευθεί στη ζωή του ελεύθερο διαμορφώνοντας έναν δυνατό, ειλικρινή και ανεξάρτητο χαρακτήρα.