Ενημερωτικές Ομιλίες με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Τρίτης ηλικίας στο Δήμο Αιγάλεω

Η πνευματική υγεία, η ποιότητα ζωής στην Τρίτη ηλικία και οι τρόποι διατήρησής τους, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ιατρούς της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «ο Νέστωρ», στις ενημερωτικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αιγάλεω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης ηλικίας, που γιορτάστηκε την 1Η Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Μάκη Ζάχαρη, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τράβηξε το ενδιαφέρον των δημοτών της περιοχής, που γέμισαν το Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος», προκειμένου να ενημερωθούν για το σημαντικό θέμα της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία.

Στην ομιλία του, ο Ψυχίατρος & Επιστημονικά υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας τόνισε πως η Ποιότητα της Ζωής δεν μειώνεται με την ηλικία και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν Ποιότητα στη Ζωή τους. «Στο ερώτημα πώς μπορεί ένας ηλικιωμένος να βελτιώσει την Ποιότητα της Ζωής του, η απάντηση είναι: να παραμείνει ενεργός και δραστήριος, να έχει κοινωνικές επαφές, να λαμβάνει μέρος στα κοινωνικά δρώμενα, να λαμβάνει ο ίδιος αποφάσεις που τον αφορούν». Τέλος, ο κ. Μούγιας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, ώστε τα ζητήματα των ηλικιωμένων να αποτελέσουν προτεραιότητα για την πολιτεία.

Τη σκυτάλη πήρε η νευρολόγος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας, «ο Νέστωρ», Μαργαρίτα Συνετού, η οποία εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραμείνουμε πνευματικά υγιείς, μέχρι τα βαθιά γεράματά μας. «Είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να προσέχουν την υγεία τους, να σέβονται το σώμα τους, να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά, σε δραστηριότητες, να έχουν κοινωνική ζωή, να προσφέρουν στις οικογένειές τους, στα εγγόνια τους. Η κοινωνικοποίηση των ατόμων της Τρίτης ηλικίας είναι γεγονός ότι λειτουργεί ως πρόληψη των ψυχογηριατρικών νοσημάτων.