Τρώτε εν κινήσει; Θα πάρετε κιλά

Μην τρώτε βιαστικά και εν κινήσει το πρωινό σας, γιατί κινδυνεύετε να πάρετε κιλά! Αυτό μας συμβουλεύουν Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health Psychology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέιν Ογκντεν διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν το πρωινό τους γεύμα ενώ περπατούσαν, έτειναν να τρώνε περισσότερη ποσότητα, συγκριτικά με άλλες πηγές διάσπασης της προσοχής, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η συζήτηση με κάποιο άλλο άτομο.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 60 γυναίκες να φάνε μια μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν σε έναν διάδρομο, έβλεπαν τηλεόραση ή κουβέντιαζαν με φίλο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε τεστ γεύσης που περιλάμβανε τέσσερα διαφορετικά πιάτα με σνακ (περιλαμβανομένης σοκολάτας, καρότου, σταφυλιών και φρυγανιών). Η ποσότητα που κατανάλωσαν, υπολογίστηκε αφότου οι γυναίκες είχαν βγει από το εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελόντριες έφαγαν περισσότερα σνακ στο τεστ γεύσης, αν αρχικά είχαν φάει τη μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν. Μάλιστα, έφαγαν πενταπλάσια ποσότητα σοκολάτας.

«Τα άτομα που τρώνε το πρωινό τους στο δρόμο τείνουν να τρώνε περισσότερο γενικά μέσα στην ημέρα. Αυτό ενδεχομένως αποδίδεται στο γεγονός ότι το περπάτημα διασπά την προσοχή του ατόμου, κάτι που διακόπτει την ικανότητα επεξεργασίας από τον εγκέφαλο της διαδικασίας του κορεσμού. Ή ίσως το περπάτημα να γίνεται αντιληπτό από τον εγκέφαλο ως μορφή άσκησης, πράγμα που δικαιολογεί την μετέπειτα υπερφαγία, ως μορφή ανταμοιβής» εξηγεί η Δρ Ογκντεν.

Πάντως, η ερευνήτρια προσθέτει ότι ακόμα και όταν τρώμε εν ώρα εργασίας μπορεί να πάρουμε επιπλέον κιλά, αφού δεν συγκεντρωνόμαστε απόλυτα στο γεύμα μας και τη διαδικασία του φαγητού. Αυτό με τη σειρά του ανοίγει έναν φαύλο κύκλο στον οποίο ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το φαγητό ως πραγματική ενεργειακή πηγή.