6 τρόποι να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό για τα παιδιά σας

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να φαίνεται στα παιδιά σαν αγγαρεία ή χάσιμο χρόνου ή βαρετή διαδικασία … μέχρι να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο γίνεται. Γι’ αυτό το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητα των παιδιών άμεσα και με τρόπο που θα τα κάνει να το απολαμβάνουν – όσο γίνεται. Γιατί άπαξ και το παιδί αποκτήσει την καλή αυτή συνήθεια δεν θα την αφήσει σε όλη του τη ζωή!

Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον ρόλο του γονέα, ο οποίος θα πρέπει να είναι ευρηματικός και υπομονετικός.

Πως θα κάνετε λοιπόν, τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα δόντια και το βούρτσισμά τους; 

1.Στο σουπερμάρκετ δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επιλέξει την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα που του αρέσει, αφού όμως έχετε διαλέξει εσείς αυτές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει.

2.  Στην αρχή τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν σωστά την οδοντόβουρτσα ή να κάνουν τις σωστές κινήσεις για να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Γι’ αυτό θα βοηθήσουν οι γονείς και αφού τελειώσετε αφήστε το να δοκιμάσει και μόνο του όπως μπορεί. Μπορείτε να βουρτσίζετε και εσείς τα δικά σας δόντια ώστε να του δείχνετε τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Τα παιδιά αντιγράφουν τους μεγάλους, τις κινήσεις αλλά και την συμπεριφορά σας, οπότε φροντίστε να είστε το σωστό παράδειγμα για το παιδί σας.

3. Το παιδί μπορεί να επιλέξει κάποια κουκλάκια που θα το συνοδεύουν στο βούρτσισμα σαν παρέα ή σαν ακροατήριο και, αφού τελειώσουν με το βούρτσισμα των δικών τους δοντιών να καθαρίσει και τα δόντια της “παρέας” γιατί όλοι πρέπει να έχουμε καθαρά δόντια!

4. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο 2 λεπτά. Βρείτε, λοιπόν, τρόπους για να χρονομετράτε αυτή τη διάρκεια. Μπορείτε να βάλετε να παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι διάρκειας 2 λεπτών ή να του λέτε μια ιστορία ή τραγούδι που διαρκεί 2 λεπτά. Σε αυτόν ειδικά τον τομέα η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά διότι υπάρχουν εφαρμογές για tablet και smartphone οι οποίες έχουν είτε τραγουδάκια διάρκειας 2 λεπτών είτε μικρές ιστορίες με χαρακτήρες που βουρτσίζουν και αυτοί τα δόντια τους κλπ.

5. Φροντίστε ώστε όταν είναι η ώρα να βουρτσίσουν τα δόντια τους τα παιδιά να μην είναι κουρασμένα ή νυσταγμένα, γιατί το μόνο θα κάνουν είναι να γκρινιάζουν.

6. Η Νεράιδα των δοντιών (Tooth fairy) είναι ένας χαρακτήρας σαν τον Άγιο Βασίλη, που μπορεί να συνοδεύει το παιδί για αρκετά χρόνια. Οπότε κάντε τη Νεράιδα μέρος όλων των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τα δόντια του παιδιού, όπως ότι όταν ένα δοντάκι πέσει το παίρνει η Νεράιδα και αφήνει ένα δωράκι, ότι η Νεράιδα αγαπάει όλα τα παιδάκια αλλά περισσότερα εκείνα που έχουν πεντακάθαρα δόντια, κ.α.

Με άλλα λόγια βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει, ξαναγίνετε και εσείς παιδιά και κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα δόντια και το βούρτσισμά τους!

Ντομινίκ Χατζογλάκη

Χειρουργός οδοντίατρος ΑΠΘ, DDS