Η Roche κερδίζει τον πρώτο διαγωνισμό για πρωταρχικό προσυμπτωματικό έλεγχο του HPV στην Ευρώπη

Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σύνηψε 5ετές συμβόλαιο με το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) με αντικείμενο την εφαρμογή του cobas® HPV Test ως εξέταση πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου πρώτης γραμμής στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Η απόφαση αυτή είναι η κατάληξη μιας εκτενούς διαδικασίας δημόσιου διαγωνισμού, κατά την οποία προμηθευτές διαγνωστικών συστημάτων αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια επιδόσεων, ποιότητας και τιμής. Το νέο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον HPV αναμένεται να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η Ολλανδία θα είναι πιθανότατα η πρώτη χώρα του κόσμου με οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου η οποία θα μεταβεί πλήρως από την εξέταση Παπανικολάου στον πρωταρχικό προσυμπτωματικό έλεγχο του HPV. Η χρήση της εξέτασης HPV ως πρωταρχική εξέταση στηρίζεται στον τεράστιο αριθμό επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι συνιστά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την κλασική κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου, χάρη στην ικανότητα ανίχνευσης της προκαρκινικής νόσου σε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων.

Ο R.L.M. Bekkers, γυναικολόγος/ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen, δήλωσε ότι «Η πορεία προς την καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος προσυμπτωματικού ελέγχου του HPV θα προσφέρει πιο αποτελεσματική και αποδοτική χρήση πόρων και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον αριθμό των γυναικών που εκδηλώνουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η επιλογή της κατάλληλης εξέτασης HPV αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την επιτυχία αυτού του προγράμματος».

Το νέο ολλανδικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού τραχηλικού ελέγχου βασιζόμενο στον έλεγχο του HPV προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων ελέγχου ρουτίνας και δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να συλλέγουν οι ίδιες το δείγμα προς έλεγχο. Προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι απαιτήσεις του προγράμματος, ο διαγωνισμός αξιολόγησε μόνον εξετάσεις HPV που χρησιμοποιούν τεχνολογία PCR για την ανάλυση του ΗPV DNA.

Όπως αναφέρει ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics, «Το cobas® HPV Test επελέγη από το RIVM επειδή υποστηρίζεται από όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και δεδομένα. Πιστεύουμε ότι πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο θα δουν την Ολλανδία ως πιθανό μοντέλο για την ιδανική υλοποίηση προγραμμάτων πρωταρχικού προσυμπτωματικού ελέγχου του HPV με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέλεξαν εμάς ως συνεργάτες στο πρόγραμμα αυτό».