Κροατία: Επετράπη η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς

Την ιατρική χρήση της μαριχουάνας ενέκρινε η Κροατία, θέτοντας σε ισχύ κανονισμό του υπουργείου Υγείας, ο οποίος επιτρέπει την πώληση προϊόντων και φαρμάκων με βάση το ναρκωτικό, σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, αυτά τα προϊόντα και τα φάρμακα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) – κύρια ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας – θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούνται από γιατρούς, βάσει γνωμοδοτήσεων από πολλούς ειδικούς, σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και το AIDS.

Στη βάση της κανονιστικής ρύθμισης, η διάρκεια της συνταγής δε θα μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες, και η συνταγογραφούμενη ποσότητα δε θα μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 γραμμάρια.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς λόγους εντάθηκαν το 2014, μετά τη σύλληψη άνδρα από τη Ριέκα (βορειοδυτική Κροατία), που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και καλλιεργούσε κάνναβη στον κήπο του.

Ο άνδρας, στην κατοικία του οποίου η αστυνομία κατέσχεσε 20 κιλά μαριχουάνας, υποστήριξε πως την χρησιμοποιούσε για να παράγει λάδι κάνναβης, ένα προϊόν που τον βοηθούσε να μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου του.

Η περίπτωσή του ενθάρρυνε ενώσεις ασθενών και γιατρών να μιλήσουν δημόσια για τη χρήση για ιατρικούς σκοπούς προϊόντων με βάση την κάνναβη, και το υπουργείο Υγείας δημιούργησε επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να εξετάσει το θέμα και η οποία συνέστησε την υιοθέτηση της κανονιστικής ρύθμισης που επιτρέπει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας.

Μέχρι τώρα, δεν μπορούσε κάποιος να βρει λάδι κάνναβης παρά μόνο στη μαύρη αγορά, στην τιμή των 300 έως 600 ευρώ τα 10 γραμμάρια. Κατά μέσο όρο, μια τρίμηνη θεραπεία απαιτεί τη χρήση 60 γραμμαρίων λαδιού κάνναβης, σύμφωνα με τον κροατικό Τύπο.

Το κροατικό υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι 12 από τις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.