Αχλάδι: ένα «δώρο των θεών»

Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία μας είναι αμέτρητα. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών» και μάλλον είχε απόλυτο δίκιο. Το αχλάδι είναι αρκετά γευστικό και ζουμερό. Αυτό το αγαπητό σε όλους μας φρούτο θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς έχει αρκετές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Για λόγους καλύτερης ποιότητας διατροφής προτιμάμε συχνά να καταναλώνουμε το μέρος εκείνο των φρούτων που βλέπει συνέχεια ο ήλιος, δηλαδή τη φλούδα, καθώς αυτή είναι πολλές φορές πιο πλούσια απ” ότι το εσωτερικό. Συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλούδα των αχλαδιών περιέχει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά του εσωτερικού. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η φλούδα του αχλαδιού λέγεται επίσης πως περιέχει περίπου το ήμισυ του συνόλου των διαιτητικών ινών ολόκληρου του αχλαδιού.

Σε πρόσφατες μελέτες που μετρούν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες των ΗΠΑ, τα αχλάδια κατάφεραν να κερδίσουν μια ιδιαίτερη αναγνώριση. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν, μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οφέλη των αχλαδιών

  • Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδη ιδιότητα
  • Περιέχουν καροτενοειδή
  • Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
  • θεωρούνται «υποαλλεργικά»

Μερικές γρήγορες ιδέες για κατανάλωση

  • Συνδυάστε τα αχλάδια με χόρτα όπως πράσα και καρύδια για μια νόστιμη σαλάτα.
  • Σερβίρετε τα αχλάδια με κατσικίσιο τυρί ή bleu για ένα απολαυστικό επιδόρπιο.
  • Προσθέστε στα κομμένα αχλάδια, τριμμένο τζίντζερ και μέλι για ένα γλυκό πρωινό κέρασμα.
  • Φτιάξτε χυμό από αχλάδια, μήλα και καρότα. Σερβίρετε αμέσως!