Συνολική επιβίωση μεγαλύτερη των δύο ετών κατά μέσον όρο σε ασθενείς με επιθετική μορφή μελανώματος κατόπιν συνδυαστικής θεραπείας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ογκολογίας (ECC 2015) στη Βιέννη, ανακοινώθηκαν νεότερα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ COMBI-v, τα οποία κατέδειξαν σημαντικό όφελος στην συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E/K με τη συνδυαστική θεραπεία dabrafenib (Tafinlar) + trametinib (Mekinist) σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με vemurafenib. Στην ίδια μελέτη, ο συνδυασμός επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ολικής υγείας και της σωματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς τόσο πολλούς ασθενείς με θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E/K μεταστατικό μελάνωμα να έχουν μακροχρόνια ανταπόκριση και να επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με vemurafenib,» δήλωσε η Δρ. Caroline Robert, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Ινστιτούτο Gustave-Roussy, στη Γαλλία. «Αυτή είναι η δεύτερη μελέτη Φάσης ΙΙΙ του συνδυασμού dabrafenib + trametinib που επιδεικνύει σημαντικό όφελος στην συνολική επιβίωση, έναντι της μονοθεραπείας με έναν αναστολέα του BRAF, γεγονός που καθιερώνει περαιτέρω τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib ως πρότυπο θεραπείας για τους ασθενείς που μάχονται με το θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα.»

Το σημαντικό όφελος στην συνολική επιβίωση με τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib από την μελέτη COMBI-v είναι σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που επέδειξε ο συνδυασμός στη μελέτη COMBI-d – μία άλλη, Φάσης ΙΙΙ μελέτη η οποία παρουσιάσθηκε νωρίτερα εφέτος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Στη μελέτη COMBI-v, ο συνδυασμός dabrafenib + trametinib πέτυχε στατιστικώς σημαντικό όφελος στην συνολική επιβίωση σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με vemurafenib (μέση επιβίωση με τον συνδυασμό 25,6 μήνες έναντι 18 μηνών, p<0.001). Το ποσοστό της συνολικής επιβίωσης στα δύο έτη ήταν 51% σε όσους ασθενείς έλαβαν τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib και 38% σε όσους έλαβαν μονοθεραπεία με vemurafenib3. Επιπλέον, το μέσο ποσοστό ολικής ανταπόκρισης ήταν 65,6% στους ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό, έναντι του 52,8% σε όσους έλαβαν μονοθεραπεία με vemurafenib. Τα αποτελέσματα ασφαλείας από αυτή τη μελέτη ήταν συνεπή με το προφίλ που έχει παρατηρηθεί έως τώρα με τον συνδυασμό – δεν παρατηρήθηκαν νέοι λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια.

Το μεταστατικό μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή και απειλητική για τη ζωή μορφή καρκίνου του δέρματος1 και μόνο ο ένας στους πέντε ασθενείς επιζεί επί πέντε χρόνια έπειτα από τη διάγνωση της νόσου προχωρημένου σταδίου2. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σχεδόν 200.000 νέα κρούσματα μελανώματος σε όλο τον κόσμο4, με τα περίπου μισά να έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF2. Ειδικά γενετικά τεστ μπορούν να καθορίσουν εάν ένας όγκος φέρει μετάλλαξη του BRAF και τα αποτελέσματα μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση και στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας.

Τον Αύγουστο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν.