Πιο παρορμητικά τα παχύσαρκα παιδιά

Τα παχύσαρκα παιδιά δυσκολεύονται να αντισταθούν στη θέα του φαγητού, διότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά από αυτόν των παιδιών με φυσιολογικό βάρος. Αυτό υποστήριξαν Μεξικανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής, στο Σικάγο.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Federico Gomez» του Μεξικό, παρατήρησε ότι οι μυρωδιές των τροφών ενεργοποιούσαν τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παρορμητική συμπεριφορά και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάτι που δεν συνέβαινε στα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.

Όταν τα παχύσαρκα παιδιά μύριζαν σοκολάτα ή κρεμμύδια, καταγραφόταν δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου τους που εμπλέκεται στις παρορμητικές αποφάσεις, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την παρόρμηση για φαγητό.

Όταν τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος μύριζαν τροφές, καταγράφηκε δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ρύθμιση της απόλαυσης, τον προγραμματισμός και την συναισθηματική επεξεργασία ή την μνήμη.

Επίσης, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις στα παχύσαρκα παιδιά ήταν μεγαλύτερες, όταν μύριζαν σοκολάτα και κρεμμύδια, συγκριτικά με τις αντιδράσεις των φυσιολογικών παιδιών. Τέλος, όταν τα παχύσαρκα παιδιά μύρισαν ακετόνη, ενεργοποιήθηκαν εγκεφαλικά τμήματα που σχετίζονται με τις αναμνήσεις και την αξιολόγηση του κινδύνου.