Η επιλογή ασφαλών παιγνιδιών για παιδιά τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και άλλες γιορτές

Η ασφάλεια των παιγνιδιών που επιλέγετε και αγοράζετε για τα παιδιά κατά τη γιορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους, πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας.

Η ορθή επιλογή και χρήση των παιγνιδιών, σε συνδυασμό με την επίβλεψη των γονιών όταν παίζουν τα παιδιά, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Τα περισσότερα παιγνίδια είναι ασφαλή. Όμως μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν δεν χρησιμοποιούνται ορθά ή όταν χρησιμοποιούνται από παιδιά μικρότερης ηλικίας από εκείνη για την οποία τα εν λόγω παιγνίδια έχουν σχεδιαστεί.

Τα παιδιά κάτω των 4 ετών, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από ατυχήματα λόγω παιγνιδιών. Οι κίνδυνοι προέρχονται από το γεγονός ότι μικρά τεμάχια από παιγνίδια μπορούν να εισέλθουν στις αναπνευστικές διόδους του παιδιού και να προκαλέσουν απόφραξη με ασφυξία.

Άλλα ατυχήματα που παρατηρούνται και είναι επίσης αιτία τραυματισμών και θανάτων, περιλαμβάνουν τις πτώσεις, στραγγαλισμό από κορδόνια, εγκαύματα, πνιγμό και δηλητηρίαση.

Είναι πολύ σημαντικό προτού αγοράζετε παιγνίδια για παιδιά, να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή που πρέπει πάντοτε να παρέχονται με οποιοδήποτε παιγνίδι. Θα γνωρίζετε έτσι για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο το συγκεκριμένο παιγνίδι και κατά πόσο επιβάλλεται επίβλεψη από ενήλικα κατά τη χρήση του.

Οι οδηγίες ασφάλειας των κατασκευαστών παιχνιδιών που έχουν σχέση με την ηλικία των παιδιών, έχουν στόχο την πρόληψη εισδοχής ξένων σωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Τέτοια ατυχήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία και να απειλήσουν τη ζωή του παιδιού.

Εκτός από του λόγους ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων, η επιλογή παιγνιδιών σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, λαμβάνει υπ’ όψη τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες τους, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους ανάλογα με τα στάδια της ανάπτυξης τους.

Κατά γενικό κανόνα, παιγνίδια με μικρά τεμάχια, που μπορούν εύκολα να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα, δεν πρέπει να προσφέρονται σε μικρά παιδιά. Όσο πιο μεγάλα είναι τα τεμάχια των παιγνιδιών, τόσο πιο καλά είναι.

Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά κάτω των 3 ετών, λόγω της φυσικής τους περιέργειας και ανάγκης να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους, βάζουν στο στόμα τους πολλά αντικείμενα που βρίσκουν.

Λόγω της μικρής διαμέτρου των άνω αναπνευστικών διόδων, τα παιδιά αυτής της ηλικίας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από μεγαλύτερα παιδιά να υποστούν απόφραξη και ασφυξία λόγω εισόδου ξένων σωμάτων στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο από ατυχήματα λόγω παιγνιδιών. Σχεδόν 60% των ατυχημάτων αυτών συμβαίνουν σε αγόρια.

Είναι πολύ σημαντικό παιδιά κάτω των 6 ετών, να μην παίρνουν παιγνίδια που είναι προορισμένα για μεγαλύτερα παιδιά. Δηλαδή εάν υπάρχουν μαζί παιδιά διαφόρων ηλικιών, οι γονείς ή οι ενήλικες που επιβλέπουν, πρέπει να προσέχουν τα νεαρότερα παιδιά να μην παίζουν με παιγνίδια των μεγαλύτερων. Εκτός από τα παιγνίδια με μικρά τεμάχια που πρέπει να αποφεύγονται για τα μικρά παιδιά, πρέπει επίσης να αποφεύγονται αυτά που εκτοξεύουν αντικείμενα.

Τα παιγνίδια που προσφέρουν κίνηση στα παιδιά όπως το ποδήλατο, τα πατίνια και άλλα, αποτελούν τον κυριότερο λόγο θανάσιμων ατυχημάτων. Η επιλογή ποδηλάτου κατάλληλου μεγέθους για την ηλικία του παιδιού έχει τεράστια σημασία.

Επίσης μαζί με το ποδήλατο πρέπει να αγοράζετε για το παιδί σας και ειδικό κράνος. Το παιδί επιβάλλεται να βάζει το ειδικό κράνος του, κάθε φορά που χρησιμοποιεί το ποδήλατο του.

Τα μπαλόνια (φούσκες), είναι επικίνδυνα για παιδιά κάτω των 8 ετών. Ατυχήματα λόγω μπαλονιών που δεν έχουν φουσκωθεί ή μπαλονιών που σπάζουν, αποτελούν το 43% των ατυχημάτων ασφυξίας σε παιδιά.

Είναι προτιμότερο να μην αφήνετε παιδιά να φουσκώνουν ή να ξεφουσκώνουν μπαλόνια, να διατηρείτε τα μπαλόνια μακριά από παιδιά κάτω των 8 ετών και να απομακρύνετε τεμάχια από σπασμένα μπαλόνια.

Μικρά παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με παιγνίδια που έχουν κορδόνια, σκοινιά, λουριά που είναι μεγαλύτερα από 18 εκατοστά διότι υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος στραγγαλισμού.

Τα ηλεκτρικά παιγνίδια μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα παιδιά. Συστήνεται όπως μικρά παιδιά, να μην παίζουν με παιγνίδια που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρίες.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόληψη των ατυχημάτων κατά τη γιορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους, πρέπει να είναι βασικό μέλημα και υψίστη προτεραιότητα όλων, γονιών, ενηλίκων που επιβλέπουν παιδιά, και των κατασκευαστών.

Η ορθή επιλογή και χρήση των παιγνιδιών σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών και τις προδιαγραφές των κατασκευαστών είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη ατυχημάτων. Η επίβλεψη των παιδιών όταν παίζουν, από τους γονείς τους ή άλλους ενήλικες, προσφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια των παιδιών.

Οι γονείς και άλλοι ενήλικες, παίζοντας με τα παιδιά μπορούν ταυτόχρονα να τα εκπαιδεύουν για την ασφαλή χρήση των παιγνιδιών και να συμβάλλουν στο να επωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από αυτά που μπορεί ένα παιγνίδι να προσφέρει σε ένα παιδί.