Το παιχνίδι στη φύση προστατεύει από τη μυωπία

Παιχνίδι σε ανοιχτούς χώρους για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα προστατεύει τα παιδιά από τον κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Κινέζων και Αυστραλών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων, τα μισά των οποίων καθιέρωσαν ένα πρόσθετο υποχρεωτικό 40λεπτο παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο καθημερινά.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα, μυωπία εμφάνιζε μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες, ενώ είχαν με μέση ηλικία 6,6 ετών. Στα επόμενα τρία χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, διότι σε αυτούς είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Άγνωστα τα αίτια

Η μυωπία έχει αυξητική τάση σε ολόκληρο τον κόσμο – και στην Ευρώπη. Η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της. Οι επιστήμονοες εκτιμούν πως η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σημαντική αιτία εμφάνισης μυωπίας είναι η παραμονή επί πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, που επίσης μπορούν να επιδεινώσουν το υπάρχον πρόβλημα. Επίσης, όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί τόσο πιο μεγάλη αυτή μπορεί να γίνει με το πέρασμα των χρόνων.