Η ασπιρίνη αποδεικνύεται πως έχει αντικαρκινική δράση

ÁÓÐÉÑÉÍÇ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

To να λαμβάνει κανείς σε τακτά χρονικά διαστήματα ασπιρίνη για πολύ καιρό θα περιορίσει ξεκάθαρα τον κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου, δείχνουν τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνών που δόθηκαν την Πέμπτη στην δημοσιότητα, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα Journal of the American Medical Association, Oncology υποστηρίζουν ότι η χρήση της ασπιρίνης θα μπορούσε να αποτελέσει συμπλήρωμα στα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης και άλλων μεθόδων πρόληψης, χωρίς ωστόσο να τα υποκαθιστούν.

«Μπορούμε επομένως να συστήσουμε σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν ασπιρίνη με στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου» δήλωσε ο δρ. Αντριου Τσαν, επικεφαλής της μονάδας κλινικής επιδημιολογίας του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), ένας από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας.

Εντούτοις, υπογράμμισε, «σε αυτό το στάδιο, δεν βρισκόμαστε σε θέση να προβούμε σε μια γενική σύσταση της χρήσης της ασπιρίνης για την πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου».

«Μέσο πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου»

«Τα αποτελέσματα των εργασιών μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει σημαντικό αριθμό καρκίνων του παχέος εντέρου, περισσότερους από εκείνους που μπορούν να προληφθούν χάρη στην ανίχνευση. Και μπορεί να προλάβει τη νόσο επιπλέον μεταξύ των πληθυσμών που δεν επωφελούνται από μία κολονοσκόπηση» δήλωσε  ο Τσαν.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει το γεγονός ότι το να παίρνει κανείς τακτικά ασπιρίνη είναι ένα μέσο για να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο η επίδρασή της στην μείωση του συνόλου των καρκίνων δεν έχει προς το παρόν ξεκάθαρα εδραιωθεί, επισημαίνουν επίσης οι ερευνητές που κάνουν λόγο για μία απόλυτη μείωση μόλις του 3% όλων των μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 136.000 συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών, σε περίοδο 32 ετών.

Βάσει των αποτελεσμάτων, εκείνοι που δήλωσαν ότι λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, δηλαδή μια τυπική δόση (300 μιλιγκράμ) ή χαμηλότερη (80 μιλιγκράμ) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 19% και κατά 15% τον κίνδυνο όλων των μορφών γαστρεντερικών όγκων σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά.