Αυτά είναι τα ιδανικά σνακ για μια ισορροπημένη δίαιτα

Healthy breakfast. Bowl of yogurt with granola and berries

Εδώ και αρκετά χρόνια οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι ο χρυσός κανόνας για μια ισορροπημένη δίαιτα είναι τα συχνά και μικρά γεύματα, με τα φρούτα να αποτελούν μια καλή επιλογή, ως σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, όχι όμως και τη μοναδική.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο της εφημερίδας Times του Λονδίνου, Αμάντα Ουρσέλ, η επιλογή μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο με βάση τις λιγότερες θερμίδες, αλλά και με μερικά ακόμα χαρακτηριστικά, όπως το πώς ένα σνακ επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αλλά και πώς το αίσθημα αυτό επηρεάζει με τη σειρά του το επόμενο κύριο γεύμα.

Η ίδια σημειώνει ότι είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν πόσες από τις συνολικές θερμίδες ενός τροφίμου απορροφώνται στην πραγματικότητα από τον οργανισμό και, βεβαίως, κατά πόσο το εκάστοτε σνακ εκπληρώνει τον ρόλο του όσον αφορά στην ικανοποίηση της γεύσης και της όρεξης.

Σε όλα τα παραπάνω φαίνεται να παίρνει «υψηλή βαθμολογία» η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει πολύ περισσότερα καρδιοπροστατευτικά συστατικά από ό,τι η γάλακτος.

Επιπλέον, επειδή περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από ένα είδος λίπους που λέγεται στεαρικό οξύ, είναι πιο σκληρή, πιο πυκνή και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να γίνει η πέψη της.

Ως εκ τούτου, παραμένει στο στομάχι επί περισσότερη ώρα, και έτσι περνάει περισσότερος χρόνος μέχρις ότου δώσουν οι ορμόνες της πείνας το μήνυμα στον οργανισμό ότι πρέπει να ξαναφάει.

Μάλιστα, σε μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λίγη μαύρη σοκολάτα ως σνακ μειώνει την κατανάλωση θερμίδων στο επόμενο κύριο γεύμα κατά 8%-18%.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή για σνακ αποτελούν τα αμύγδαλα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών στην καφέ φλούδα τους με τις πρωτεΐνες στον λευκόχρωμο καρπό τα κάνει να προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, μελέτες έχουν δείξει πως μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, όταν αντικαθιστούν στο διαιτολόγιο άλλα σνακ, όχι μόνο δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά μπορεί και να συμβάλει στην απώλεια μερικών κιλών.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι κόβουν την όρεξη, αλλά και στο ότι δεν απορροφώνται όλα τα λίπη τους λόγω του ινώδους καφέ περιβλήματός τους. Στην πραγματικότητα, από τα λίπη τους δεν απορροφάται 10%-20%, δηλαδή οι 27 από τις συνολικά 183 θερμίδες που περιέχει μια χούφτα αμύγδαλα των 30 γραμμαρίων.

Κάποια άλλα σνακ που μας χορταίνουν είναι όσα περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως μία κούπα ζεστό, άπαχο γάλα ή ένα ποτήρι κρύο άπαχο γάλα, ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι τυρί, ή μια χούφτα από άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια.

Οι τροφές αυτές αποτελούν μια καλή επιλογή ως σνακ, καθώς οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες, ακόμα και δίχως την παρουσία φυτικών ινών, καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας.