Δίαιτες: Οι μύθοι που «βγάζουν από τα ρούχα τους» τους διατροφολόγους

Στην προσπάθεια απώλειας βάρους, όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορους «μύθους» αναφορικά με διάφορες δίαιτες, για τους οποίους οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε έξι από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τις δίαιτες, τους οποίους οι διαιτολόγοι μας καλούν να σταματήσουμε να πιστεύουμε:

Σταματήστε να καταναλώνετε προϊόντα με γλουτένη

Αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, καθώς δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αντιθέτως, η κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη επιβαρύνει την τσέπη σας, αφαιρεί γεύση από το φαγητό, και δεν εγγυάται την χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Όλα εξαρτώνται από τη άσκηση

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το να ακολουθεί κάποιος την κατάλληλη δίαιτα, χωρίς να γυμνάζεται, είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το να γυμνάζεται μόνο, αλλά να μην κάνει δίαιτα.

Πάντως, αν θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε ένα συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

Αν κάποιος είναι υγιής, δε χρειάζεται να ελέγχει πόσο τρώει

Δεν είναι ανάγκη να μετράτε τις μπουκιές σας, οι μερίδες όμως παίζουν πραγματικά ρόλο, ειδικά όταν πρόκειται για παχυντικές τροφές, δηλαδή με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Προσπαθήστε να βάλετε στη διατροφή σας τα καλά λιπαρά που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, και το ελαιόλαδο.

Μία μέρα χωρίς διατροφικούς περιορισμούς επιταχύνει τον μεταβολισμό

Η μεγάλη πρόσληψη θερμίδων την «ελεύθερη μέρα», έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους τις επόμενες μέρες. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε σε καλό επίπεδο τον μεταβολισμό σας και να κάψετε λίπος δεν είναι να φάτε μια ολόκληρη πίτσα την Κυριακή, αλλά να τρώτε σε καθημερινή βάση λίγους υδατάνθρακες, να κοιμάστε καλά και να είστε εντός των θερμιδικών ορίων.

Η διατροφή & η άσκηση είναι οι μόνοι παράγοντες στην απώλεια βάρους

Ο ύπνος, το άγχος και το περιβάλλον παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ειδικά η σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς όσο λιγότερο κοιμάστε, τόσο περισσότερα κιλά θα δείχνει η ζυγαριά. Το άγχος είναι μια εξίσου σημαντική παράμετρος, καθώς μπορεί να σας οδηγήσει σε κατανάλωση αλκοόλ ή λάθος διατροφή. Το χρόνιο στρες τέλος, δεν επηρεάζει μόνο την όρεξη, αλλά και τις ορμόνες σας, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο που το σώμα σας καίει θερμίδες.

«Τέλος» τα ανθυγιεινά τρόφιμα

Δε χρειάζεται να «κόψετε μαχαίρι» τις πατάτες, το παγωτό και όλες τις τροφές που αγαπάτε για να αδυνατίσετε. Πάντα υπάρχει χώρος για λιπαρά, γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα και αλκοόλ, αρκεί να καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με μέτρο.

Εάν στραφείτε σε μια στερητική δίαιτα που αποκλείει όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχετε και θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.