Δείτε γιατί το ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών δεν είναι τελικά… καλή ιδέα

Να τη… χαλάσει στους ρομαντικούς έρχεται νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Marketing Research, η οποία παρουσιάζει τους λόγους που ένα δείπνο υπό το φως των κεριών μπορεί τελικά να αποδειχτεί… κακή ιδέα!

Όπως τονίζουν ερευνητές από το Εργαστήριο Food and Brand του Πανεπιστημίου Κορνέλ, το ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών είναι πιο πιθανό να μας οδηγήσει σε υπερφαγία και σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές,
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επαρκής φωτισμός είναι ένα καλό «τρικ» για να έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση των διατροφικών επιλογών τους.

«Έχουμε περισσότερη εγρήγορση όταν ένα δωμάτιο έχει αρκετό φως κι έτσι στην περίπτωση αυτή έχουμε την τάση να παίρνουμε πιο υγιεινές και σοφές αποφάσεις», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της μελέτης, Dipayan Biswas.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Biswas και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές 160 ατόμων όταν επέλεξαν να γευματίσουν σε 4 διαφορετικά εστιατόρια.

Οι μισοί συμμετέχοντες γευμάτισαν σε αίθουσες με επαρκή φωτισμό, ενώ οι υπόλοιποι γευμάτισαν σε αίθουσες με χαμηλό φωτισμό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, όσοι γευμάτισαν στις καλά φωτισμένες αίθουσες ήταν 16-24% πιο πιθανό να φάνε υγιεινά (π.χ. ψητό ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά), ενώ αντίθετα όσοι γευμάτισαν σε αίθουσες με χαμηλό φωτισμό ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τηγανιτά φαγητά και επιδόρπια.

Σε επίπεδο θερμίδων, στη δεύτερη περίπτωση παρατηρήθηκε 39% μεγαλύτερο θερμιδικό φορτίο από τα πιάτα που επιλέχθηκαν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο χαμηλός φωτισμός επηρεάζει τα επίπεδα εγρήγορσης και συνδέεται με μικρότερη συναίσθηση των αποφάσεων που κάνει το άτομο.

Πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι ακόλουθα πειράματα στα οποία συμμετείχαν 700 φοιτητές έδειξαν ότι δεν ευθύνεται μόνο ο φωτισμός του χώρου, αλλά κυρίως η επίγνωση του καταναλωτή για τις διατροφικές επιλογές του.

Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να δειπνήσετε ρομαντικά, καλό θα ήταν να κρατήσετε τα παραπάνω στο… πίσω μέρος του μυαλού σας και να προσπαθήσετε να μην παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρα.