Η πλαστικός χειρουργός Μαρία Σκολαρίκου μας μιλά για την αυξητική στήθους

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε το στήθος που πάντα ονειρευόμασταν στο μέγεθος που αρμόζει στο σώμα μας

Η αύξηση στήθους αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής καθώς αφορά σε ένα όργανο σύμβολο της γυναικείας φύσης, τον μαστό. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια αισθητική και ταυτόχρονα για μια επανορθωτική επέμβαση, γιατί “επανορθώνει” μια και καλή την ψυχολογία, την κοινωνική ζωή και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας.

breast augm photo

Σύμφωνα με την Μαρία Σκολαρίκου, τα προβλήματα που συνηθέστερα καλείται ο πλαστικός χειρουργός να αντιμετωπίσει στην περιοχή του μαστού, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αυξητικής, δηλαδή της αύξησης του μεγέθους των μαστών, είναι τα εξής:

α) Διαταραχές στο μέγεθος των μαστών όπως υποπλασία, απλασία, σημαντικού βαθμού ασυμμετρία

β) Σχήμα (σωληνωτός μαστός)

γ) Θέση (πτώση 1ου – 2ου βαθμού)

Συνήθως τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα αυξομειώσεων βάρους, προηγηθέντων θηλασμών, ορμονικών διαταραχών και μεταβολών, εξηγεί η κυρία Σκολαρίκου.

mom-breastfeeding

Ιατρική ενημέρωση

Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται πάντα ως ξεχωριστή, ατομική περίπτωση και μετά από λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση, γίνεται εκτίμηση των αναγκών σε συνδυασμό με μετρήσεις ειδικές τόσο στην περιοχή των μαστών, όσο και του υπολοίπου σώματος (θωρακικό τοίχωμα, λεκάνη) για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικά αποτελέσματος και συμμετρίας με βάση τις αναλογίες κάθε σώματος.

karkinos mastou

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του μεγέθους;

Η τελική επιλογή των καταλληλότερων ενθεμάτων ανά περίπτωση γίνεται πάντα με γνώμονα την προτίμηση της κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με:

α) Την χρήση 3D ANIMATION τεχνολογίας που προσφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό μια πρώτη οπτική απόδοση του αποτελέσματος της αύξησης μορφολογικά και σχηματικά.

β) Ειδικά εξωτερικά ενθέματα (sizers) τα οποία τοποθετούνται κάτω από το στηθόδεσμό της στην επίσκεψη στο ιατρείο για μια πιο ρεαλιστική αναπαράσταση του όγκου και της προβολής των ενθεμάτων στο σώμα της.

γ) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης.

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται έχουν διάρκεια πολλών ετών και είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, με άδεια από το FDA (Food and Drug Administration). Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ενθεμάτων με διαφορετικό όγκο, ύψος και προβολή:

  1. Ανατομικά (σε σχήμα σταγόνας). Είναι πιο κοντά στο σχήμα  και τη μορφή του φυσιολογικού μαστού, με πιο άδειο άνω πόλο και περισσότερο όγκο στον κάτω πόλο.
  1. Στρογγυλά.

 

Ποιες τεχνικές αυξητικής στήθους εφαρμόζουμε στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική;

Η επέμβαση της αυξητικής μαστών πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή και ελαφρά μέθη με τοπική αναισθησία. Η τομή είναι δυσδιάκριτη καθώς “κρύβεται” στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής ή περιθηλαία (στο όριο δέρματος και θηλής). Τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνται κυρίως κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (μυς ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον μαστό), προσφέροντας έτσι ένα διπλό στρώμα κάλυψης των ενθεμάτων, άρα και καλύτερη προφύλαξή του, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τυχόν προβλήματα φλεγμονής ή δημιουργίας κάψας.

Επίσης, μια άλλη επαναστατική  τεχνική που μειώνει ακόμη πιο πολύ το χρόνο αποθεραπείας και εφαρμόζουμε αρκετά συχνά όπου υπάρχει ένδειξη, είναι η τοποθέτηση των ενθεμάτων κάτω από ένα λεπτότερο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ μαστού και μυός το οποίο ονομάζεται περιτονία, οπότε και επιτυγχάνεται πάλι κάλυψη και προστασία του ενθέματος χωρίς να σηκώσουμε τον μυ. Στην περίπτωση αυτή η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό μέθη χωρίς γενική νάρκωση. Εφόσον το δέρμα και ο μαστός που ήδη διαθέτει η ασθενής μας, προσφέρουν ικανοποιητική κάλυψη του ενθέματος, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τον μυ και κάτω από τον μαζικό αδένα, χωρίς να διαταράσσει καθόλου την αρχιτεκτονική του μαστού. 

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε μετεγχειρητικά; Υπάρχουν επιπλοκές ή και πόνος;

Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για κάποιες μόνο ώρες ή το πολύ για ένα βράδυ. Η αφαίρεση ραμμάτων δεν είναι απαραίτητη μετά την επέμβαση καθώς χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα. Είναι δυνατό να κάνει την εμφάνισή του μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή των μαστών, το οποίο όμως υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει μέτριου με ήπιου βαθμού ευαισθησία η οποία αντιμετωπίζεται με από του στόματος παυσίπονα και αντιβίωση για λίγες ημέρες.

Πότε μπορούν να επανέλθουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους;

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 4-6 ημέρες, φορώντας μόνο ένα στηθόδεσμο αθλητικό χωρίς μπανέλα για ένα μήνα. Μπορούν να κάνουν μπάνιο μετά από δύο ημέρες. Ήπια αερόβια άσκηση συστήνεται μετά από 30 ημέρες φυσικά πάντα με προσοχή στην άρση βάρους τον πρώτο καιρό. Να σημειωθεί ότι η θέση των ενθεμάτων είναι τέτοια, που δεν επηρεάζει την αρχιτεκτονική του μαζικού αδένα και επομένως την απεικόνιση των μαστών για διαγνωστικούς σκοπούς (μαστογραφία, υπέρηχο μαστών), ούτε και τον θηλασμό.

Τι υπόσχεται η αυξητική στήθους; Θα φαίνεται ότι έχει γίνει επέμβαση;

Στόχος μας, η  επίτευξη του καλύτερου αισθητικού και αρμονικού με το σώμα της ασθενούς αποτελέσματος, μέσω της επιλογής της καταλληλότερης τεχνικής κάθε φορά.

_M9A2265 (1)

Μαρία Σκολαρίκου

Πλαστικός χειρουργός

MD, FEBOPRAS, FBAPRAS

Μετεκπαιδευθείσα στην επανορθωτική και αισθητική πλαστική χειρουργική στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο  και στο τμήμα πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής του  Παν/κου Νοσοκομείου στο Αχεν Γερμανίας. Εγγεγραμμένο μέλος του Specialist Registry της Πλαστικής χειρουργικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος της ελληνικής εταιρείας πλαστικής χειρουργικής. Κάτοχος του ελληνικού και  ευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας της Πλαστικής επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής.