Πότε είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής και γιατί;

Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τον οργανισμό να λάβει τα απαραίτητα συστατικά που δεν μπορεί να πάρει μέσω της τροφής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή απλώς προσθέτουν στον οργανισμό μας επιπλέον ενέργεια και ευεξία.

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά γιατί χρειάζεται παραπάνω ποσότητα από αυτήν που ήδη καταναλώνουμε από την τροφή μας

Σίδηρος
Το ασβέστιο αναστέλλει την πρόσληψη σιδήρου, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα. Σίδηρο συνήθως λαμβάνουν οι έγκυες και όσες έχουν χαμηλό αιματοκρίτη. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το πρωί με άδειο στομάχι. Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι, καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφησή του.

Βιταμίνη C
Ξεκινήστε το πρωί και πάρτε την υπόλοιπη αργότερα, το απόγευμα. Η βιταμίνη C αντέχει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τη λαμβάνετε σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια κάψουλα των 500 είναι αρκετή για την ημέρα σας.

Βιταμίνη Ε
Ιδανικά θα πρέπει να τα λαμβάνετε το πρωί ή το απόγευμα, καθώς η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη κατά την παρουσία λιπαρών ουσιών (για παράδειγμα γάλα και δημητριακά, ξηροί καρποί, γιαούρτι ή αβοκάντο).

Βιταμίνη D
Προτείνεται η λήψη της με το γεύμα και έχει καλύτερη απορρόφηση παρουσία λιπαρών. Μερικές μελέτες δηλώνουν αρνητικές επιδράσεις στον ύπνο, οπότε συνίσταται να λαμβάνεται νωρίς το απόγευμα.

Ασβέστιο
Προτείνεται η λήψη του το απόγευμα, γιατί αξιοποιείται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτά απλά υποβοηθούν, το σημαντικό είναι να κάνετε ισορροπημένη διατροφή και φυσικά  πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας.