Πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία περιέχονται σε κάψουλες ή σε σκόνη ή σε υγρή μορφή και καταναλώνονται μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή για να καλυφτεί η ανάγκη του οργανισμού από τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Τα συμπληρώματα διατροφής πόσο ακίνδυνα είναι;

Τα συμπληρώματα που δεν ξεπερνούν τα ανώτερα επίπεδα ασφαλείας τα οποία έχουν ορισθεί από την EHPM, δεν είναι επικίνδυνα. Οι παραγωγοί μη-φαρμακευτικών προϊόντων διαβεβαιώνουν ότι η περιεκτικότητα σιδήρου στα συμπληρώματά τους είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους περιστατικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει σε συμπληρώματα σιδήρου που δίνονται με ιατρική συνταγή σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Εάν μεγάλες ποσότητες αυτών των προϊόντων ληφθούν από μικρά παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.  Επίσης, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται συσκευασίες ασφαλής για τα παιδιά, στις οποίες υπάρχουν προειδοποιήσεις που αφορούν την υπερβολική κατανάλωση.

Η Βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα. Γι´ αυτό το λόγο, τοποθετούνται προειδοποιήσεις στις ετικέτες προϊόντων που περιέχουν περισσότερο από 100μg Βιταμίνης Κ. Οι προειδοποιητικές δηλώσεις συνιστούν σ´ αυτούς που παίρνουν τέτοια φάρμακα να μην χρησιμοποιούν το προϊόν.

Τα προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 800μg προκατασκευασμένης Βιταμίνης Α (ως ρετινόλη και όχι ως βήτα καροτένιο) επίσης φέρουν προειδοποιήσεις ώστε να μην χρησιμοποιούνται από εγκύους.

Καλό είναι για τα συμπληρώματα που χρειαζόμαστε να ρωτήσουμε έναν ειδικό ή ακόμα και ένα φαρμακοποιό για να είμαστε σίγουροι ότι δεν μας είναι περιττά ή ακόμα και επικίνδυνα.