Νοσοκομείο Ζακύνθου : Καταρρέει από την έλλειψη κονδυλίων, γιατρών και νοσηλευτών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως : κλείνει η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου εξαιτίας των τεσσάρων συνεχόμενων παραιτήσεων ιατρών της κλινικής με τελευταία τον Διευθυντή της κλινικής.

Γιατί άραγε;

Επειδή κλείνει η Παιδιατρική στο Νοσοκομείο δεν θα γίνονται πια ούτε φυσιολογικοί τοκετοί.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλύπτεται μόνο με δύο νεφρολόγους. Ο αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται. Οι δύο νεφρολόγοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους νεφροπαθείς. Ως εκ τούτω οι νέοι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να ξενιτεύονται για να κάνουν  αιμοκάθαρση με πολλά έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία.

Υποστελεχωμένο είναι το αναισθησιολογικό τμήμα και δεν καλύπτεται με εφημερίες όλο το μήνα ο χειρουργικός τομέας.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό.

62% είναι ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Υπάρχει ένας νοσηλευτής σε κάθε κλινική στη βάρδια. Παρουσιάζεται το φαινόμενο να λειτουργούν τμήματα  (χειρουργείο, αναισθησιολογικό, τεχνητός νεφρός, αιμοδοσία) χωρίς την παρουσία νοσηλευτή, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα εκτός Νοσοκομείου. Όποτε δηλαδή παραστεί ανάγκη θα κληθεί να εμφανισθεί!!!

Στέγνωσε οικονομικά το Νοσοκομείο.

            Δεν διαθέτει χρήματα για προμήθεια  πετρελαίου, οξυγόνου και αντιδραστηρίων.

Σας κοινοποιούμε σχετική καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών Ζακύνθου που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ  ΙΑΤΡΩΝ  (ΕΝΙΖ)

 Γ.Ν.ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ                                                                                            Ζάκυνθος   2/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Σήμερα Τετάρτη 31/10/2018 οι εργαζόμενοι, συνήλθαμε σε Γενική Συνέλευση  και μετά από διαλογική συζήτηση διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

  • Καταγράφουμε σημαντικές ελλείψεις τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό, σαν αποτέλεσμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων ( παιδιάτρων, χειρουργού, καρδιολόγων, δερματολόγου), αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος, για τις λίγες μόνιμες ή επικουρικές θέσεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. με συνέπεια την αποψίλωση του νοσοκομείου, από προσωπικό και υπηρεσίες.
  • Τα τελευταία χρόνια, έχουν στην κυριολεξία εξαφανιστεί οι ειδικευόμενοι ιατροί από το νοσοκομείο μας, φαινόμενο που εντάσσεται στην γενικότερη μετανάστευση των νέων ιατρών μας (κατά χιλιάδες) στο εξωτερικό.
  • Δρομολογείται άμεσα το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής, σαν αποτέλεσμα τεσσάρων συνεχομένων  παραιτήσεων ιατρών της κλινικής, με τελευταία αυτή του Δ/ντή.  Η παραπάνω εξέλιξη, αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη συνθήκη για όλο τον παιδικό πληθυσμό του νησιού, αλλά και για τα νεογνά τα σημερινά, αλλά και όσα πρόκειται να γεννηθούν το επόμενο διάστημα.

Άραγε δεν θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με τα αίτια των ομαδικών παραιτήσεων των ιατρών της Παιδιατρικής κλινικής;

  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( Μ.Τ.Ν.) παραμένει από την σύστασή της ( 18 χρόνια) με μόνο (2) δύο Νεφρολόγους, παρόλο που λειτουργώντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, διπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό των αιμοκαθαρούμενων,  σε διπλές βάρδιες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται τέτοια υποστήριξη. Ο επόμενος ασθενής  ίσως αναγκαστεί να νοσηλευτεί  σε άλλη Μ.Τ.Ν.
  • Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου χαμηλότερος και από τα επίπεδα του παλιού νοσοκομείου, δεν επαρκεί πια ακόμα και για πετρέλαιο, οξυγόνο και αντιδραστήρια. Ήδη δρομολογήθηκαν μετακινήσεις κονδυλίων από το επικουρικό προσωπικό, σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και όχι μόνο.
  • Το αναισθησιολογικό τμήμα παραμένει  υποστελεχωμένο, με τις εφημερίες των ιατρών να μη καλύπτουν όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ η Διοικητική υπηρεσία υπολειτουργεί, διαθέτοντας το μισό μόνο προσωπικό, από όσο θα χρειαζόταν.
  • Η νοσηλευτική υπηρεσία λειτουργεί με το 38% του προβλεπόμενου , με κλινικές ή τμήματα  να λειτουργούν  στη βάρδια με έναν μόνο νοσηλευτή – μαία ,  η τα Σαββατοκύριακα,  με νοσηλευτή  όχι εντός του Νοσοκομείου  αλλά    σε ετοιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους και  με κυρίαρχο πρόβλημα της δρομολογούμενης αναστολής της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:

  • Προχωρούμε σε κινητοποιήσεις ενημέρωσης των Ζακυνθινών, των Συλλόγων και των Σωματείων στη Ζάκυνθο και Συνδικαλιστικών φορέων σε Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο.
  • Οργανώνουμε την ενημέρωση αυτή με αφισοκόλληση, με πανό, με συνέντευξη τύπου και επίσκεψη συνδικαλιστών την επόμενη εβδομάδα από την Αθήνα στο νοσοκομείο μας,  αλλά και  κεντρική εκδήλωση   κινητοποίηση  στην πόλη της Ζακύνθου.

Προτάσεις για τα παραπάνω έχουμε επανειλημμένα  διατυπώσει και έχουμε εισπράξει δικαιολογίες μνημονιακού χαρακτήρα.

Ζητάμε άμεση γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου, με προκήρυξη  ικανού  αριθμού  θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού,  και  παραϊατρικού προσωπικού, με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους τους  προερχόμενους εκτός Ζακύνθου,  προκειμένου να έρθουν και να παραμείνουν στο νησί μας,  που παραμένει σε παραμεθόριο ζώνη.

Κλείνουμε τονίζοντας ξανά, το σημαντικό έργο που προσέφερε η παιδιατρική κλινική στη Ζάκυνθο τα τελευταία 18 χρόνια, νοσηλεύοντας χιλιάδες παιδιά και την πολύ μεγάλη απώλεια για το νησί μας (κατοίκους και τουρίστες) που θα σημάνει το κλείσιμο της κλινικής, που αν τελικά όπως διαφαίνεται,  συμβεί, θα είναι πραγματικά σχεδόν αδύνατον να ανοίξει ξανά, μιας και θα απαιτεί πιθανότατα, την ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων από δύο ή τρεις ιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης, όπως είχε συμβεί το έτος 2000 με την έναρξη λειτουργίας της.