Επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας των Ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση για τη δυσβάστασχτη επιβάρυνση των ασφαλισμένων με το 85% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΠΑΣΙΔΙΚ, κ. Βουγιούκα η οποία έχει ως εξής:

Η ΠΟΑμΣΚΠ εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 8 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών από όλη την Ελλάδα. Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με  Πολλαπλή Σκλήρυνση – Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΣ-ΣΚΠ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας .

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εχθές από τα ΜΜΕ την απόφαση του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά να μην δέχονται πλέον τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.  Ως εκπρόσωποι των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) διαμαρτυρόμαστε εντόνως καθώς με αυτή την απόφαση οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται για διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα πρέπει να καταβάλουν το 85% της τιμής της εξέτασης, δηλαδή την συμμετοχή που οφείλει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ,  ενώ δεν θα καταβάλλουν το 15% που είναι η νόμιμη καθορισμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου.

 

Ο ίδιος Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία για αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ με την προσκόμιση παραπεμπτικών και αποδείξεων πληρωμής, αφού είναι ενεργή η σύμβαση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τα διαγνωστικά κέντρα, και άρα δεν θα αποζημιώνονται.

 

Σας θυμίζουμε πως η  βασική ιατρική απεικονιστική εξέταση για την διάγνωση αλλά και παρακολούθηση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI) και πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στους πάσχοντες από ΠΣ , ενώ σε περίπτωση υποτροπής χρειάζεται άμεση διενέργεια της εξέτασης.  Συχνά δε, οι θεράποντες ιατροί συστήνουν 3 μαγνητικές τομογραφίες (εγκεφάλου, αυχένα, θώρακα). Αντιλαμβάνεστε πως όταν το κρατικό τιμολόγιο ορίζει για κάθε MRI τιμή €236,95 (δηλ. κόστος για τον ασφαλισμένο €201,41) ελάχιστοι είναι οι πάσχοντες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε πως τα ΑμΠΣ πλήττονται από την ανεργία και συχνά μοναδικό τους εισόδημα αποτελεί το επίδομα αναπηρίας.

 

Οι κρατικές μονάδες υγείας στις οποίες μπορούν να γίνουν οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν επαρκούν, έχουν μεγάλη λίστα αναμονής και συχνά τα ιατρικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας. Οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση λόγω των συμπτωμάτων της νόσου (αστάθεια, ίλλιγγος, κινητικά προβλήματα, κόπωση, ευαισθησία στη ζέστη, σπαστικότητα, ορθοκυστικές δυσλειτουργίες κ.α.) δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται προκειμένου να κάνουν  τις ιατρικές τους εξετάσεις.

 

Αντιλαμβανόμαστε πως ο κλάδος σας  έχει πληγεί οικονομικά μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate – clawback), όμως η βασική σας μέριμνα πρέπει πάντα να είναι ο ασθενής και η προαγωγή της Υγείας.

 

Κάνουμε έκκληση στο συντονιστικό όργανο των διαγνωστικών κέντρων να επανεξετάσει το ζήτημα και να βρεθεί μία λύση που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους. Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο Υγείας στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως εάν εμμείνετε στην απόφασή σας, η Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, θα γίνει απρόσιτη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

 

Ευελπιστούμε στην επανεξέταση του θέματος και την εύρεση της αρμόζουσας λύσης.