Προγεννητικός έλεγχος- Οι απαραίτητες εξετάσεις

Του Δρ Στέφανου Παππά* γυναικολόγου, μαιευτήρα Αθήνας

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, είναι η απόκτηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, του παιδιού τους. Αρχικά κάθε ζευγάρι πρέπει να ξέρει ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται να προσπαθήσει για να έχει μια εγκυμοσύνη είναι περίπου οι 6 μήνες.

Η υποψήφια μητέρα θα πρέπει ωστόσο να υποβληθεί σε έναν βασικό προγεννητικό έλεγχο πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τεκνοποίηση.Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής: αίματος και ούρων, καλλιέργεια κολπικού υγρού,τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών).

Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων γίνεται από τον γυναικολόγο. Με τις εξετάσεις αυτές πραγματοποιείται έλεγχος για ορισμένα νοσήματα που αν υπάρχουν θα πρέπει να θεραπευτούν πριν από την εγκυμοσύνη ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη.

Αναλυτικά οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι οι εξής:

 • Γενική αίματος.
 • Γενική ούρων.
 • Σάκχαρο – ουρία.
 • Ομάδα αίματος και Rhesus (αν η γυναίκα έχει Rhesus αρνητικό θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας, καθώς αν αυτός έχει Rhesus θετικό χρειάζεται ειδική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη).
 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχος για μεσογειακή αναιμία – αν η γυναίκα είναι φορέας θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας, αν είναι επίσης φορέας χρειάζεται έλεγχος του εμβρύου κατά την κύηση, καθώς η πιθανότητα να έχει τη νόσο της μεσογειακής αναιμίας είναι 25/100).
 • Αυστραλιανό αντιίγονο (έλεγχος για ηπατίτιδα Β).
 • HCV (ηπατίτιδα C).
 • HIV (AIDS).
 • TSH (εξέταση για θυρεοειδοπάθεια).
 • Αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, λιστέριας και CMV (κυτταρομεγαλοϊού) τύπου G και Μ (τα τύπου G αντισώματα δείχνουν παλαιά μόλυνση, δηλαδή ανοσία, ενώ τα τύπου Μ δείχνουν πρόσφατη μόλυνση).
 • Καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μύκητες, μυκόπλασμα και χλαμύδια.
 • Τεστ Παπανικολάου (έλεγχος για παθήσεις και φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας).
 • Μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών).

Καλό θα ήταν επίσης η μέλλουσα μανούλα να συζητήσει με τον γιατρό της το σωματικό της βάρος. Το υπερβολικά χαμηλό ή υψηλό βάρος αποτελούν παράγοντες κινδύνους, κυρίως για εμφάνιση υπέρτασης κύησης.

Τέλος, ο γιατρός θα καταγράψει και θα αξιολογήσει το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό, την παρούσα κατάσταση της υγείας και τυχόν φάρμακα, διατροφικά συμπληρώματα ή άλλα σκευάσματα που έχουν χορηγηθεί ώστε να υπάρξουν περαιτέρω εξετάσεις.


* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 
Περισσότερες πληροφορίες: