Αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δρ. Στέφανος Παππάς* – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού

Τι είναι η αναιμία;

Όταν έχετε αναιμία, το αίμα σας δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο γύρω από το σώμα σας και στο μωρό σας.

Η ήπια αναιμία είναι συχνή περίπτωση στην εγκυμοσύνη. Αν έχετε ήπια αναιμία, θα αισθανθείτε λίγο κουρασμένη.

Αλλά όμως εάν έχετε σοβαρή αναιμία, θα νιώσετε σαν να μην αναπνέετε καλά και θα αισθανθείτε αδυναμία, ζαλάδα, ευερεθιστότητα και δύσκολο να συγκεντρωθείτε.

Γιατί οι έγκυες γυναίκες γίνονται αναιμικές;

Το σώμα σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να φροντίσει το μωρό σας που αναπτύσσεται. Το σώμα σας χρειάζεται να παράγει περισσότερο αίμα όταν είστε έγκυος. Η μέση γυναίκα έχει περίπου 5 λίτρα αίματος όταν δεν είναι έγκυος, σε σύγκριση με 7 έως 8 λίτρα αίματος κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης της.

Η δημιουργία επιπλέον αιμοσφαιρίων απαιτεί άφθονο σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ για όλη την απαραίτητη επιπλέον αιμοσφαιρίνη. Η έλλειψη σιδήρου είναι η κύρια αιτία της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε 3 φορές περισσότερο σίδηρο όταν είστε έγκυος και οι απαιτήσεις του σιδήρου σας αυξάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς, ο σίδηρος είναι δύσκολο να απορροφηθεί.

Ποιες είναι οι εξετάσεις για τον εντοπισμό της αναιμίας;

Αρχικά θα κάνετε ένα τεστ αίματος όταν δείτε για πρώτη φορά τον γιατρό ή τη μαία για την εγκυμοσύνη σας ώστε να ελέγξετε το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης σας και τα αιμοσφαίρια. Αν ο έλεγχος αυτός παρουσιάσει κάποια ανωμαλία, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος αλλά και γενετικές εξετάσεις για κληρονομικές διαταραχές όπως η θαλασσαιμία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν είμαι αναιμική ενώ είμαι έγκυος;

Η αναιμία όχι μόνο σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένες, μπορεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μετά τη γέννηση του μωρού σας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό σας νωρίς ή με χαμηλό βάρος.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η αναιμία κατά την εγκυμοσύνη;

 • ξεκινήστε την εγκυμοσύνη σας ενώ έχετε καλή υγεία
 • τρώτε καλά ενώ είστε έγκυος
 • πάρτε συμπληρώματα σιδήρου εάν χρειάζεται
 • Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να κάνετε έναν έλεγχο.Τότε, θα λάβετε συμβουλές σχετικά με την αναιμία και άλλες καταστάσεις, και ιδιαίτερα για τη λήψη συμπληρωμάτων με φυλλικό οξύ.

   


  * Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

  Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

  Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 
  Περισσότερες πληροφορίες: